550
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ομιλία του για τη ΛΑΕ. Τώρα δημιουργεί άλλον φορέα | Nikos Libertas / SOOC

Λαφαζάνης: Παντού στον κόσμο, αν θέλουν να πλήξουν την Αριστερά, επικαλούνται τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 09:56
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε ομιλία του για τη ΛΑΕ. Τώρα δημιουργεί άλλον φορέα
|Nikos Libertas / SOOC

Λαφαζάνης: Παντού στον κόσμο, αν θέλουν να πλήξουν την Αριστερά, επικαλούνται τον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2020, 09:56

Για μία ακόμη φορά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παλαιό στέλεχος της Κουμουνδούρου και κορυφαίος υπουργός του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά, προτού αποχωρήσει για να δοκιμάσει την τύχη του με τη άτυχη Λαϊκή Ενότητα, στρέφει τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ –και πάλι μέσα από τις σελίδες των «Νέων».

Αυτή τη φορά δεν είναι άρθρο του κ. Λαφαζάνη, αλλά ολόκληρη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ν. Μανιάτη.

Σε αυτή τη δισέλιδη συνομιλία ο τέως επικεφαλής της ΛΑΕ τοποθετείται για πολλά ζητήματα, από τον Ταγίπ Ερντογάν, ως τους «ψεκασμένους» του κορονοϊού, αλλά, αναμενόμενα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτά που λέει για τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς.

Κατ’ αρχάς, ο κ. Λαφαζάνης αποκαλύπτει ότι αυτήν την εποχή ετοιμάζει νέο πολιτικό φορέα με τη χώρα έξω από το ευρώ και με… καμβά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821! Λέει συγκεκριμένα:

«Στη χώρα σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Ο κόσμος κρατάει όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τα υπάρχοντα σχήματα, που χάνουν στα μάτια του την αξιοπιστία τους. Σήμερα γίνεται όλο και πιο απαραίτητος ένας νέος πολιτικός φορέας, ένα νέο στην ουσία πολιτικό κίνημα, που θα θέσει στο επίκεντρο μιας μεγάλης συστράτευσης και ενός μεγάλου αγώνα αυτό που είναι το κλειδί για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση, να επιβιώσει, να σταθεί όρθια και να έχει μέλλον η ίδια και ο ελληνικός λαός. Και το κλειδί είναι σήμερα για τη χώρα μας να πάψει να είναι υπό κηδεμονία και μια χώρα μισοαποικία και προτεκτοράτο και να αποκτήσει, ενόψει και των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, την εθνική της ανεξαρτησία. Η απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα μας γνήσια δημοκρατία και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και ένα σχέδιο για την ανασύσταση του ελληνικού κράτους που έχει παραλύσει και για την παραγωγική οικονομική ανασυγκρότησή της, με γνήσια δημοκρατία, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις.

Ολα αυτά χρήζουν προγραμματικής εξειδίκευσης, ενώ έχω τονίσει επανειλημμένα ότι η πατρίδα μας δεν έχει κανένα μέλλον εντός της “φυλακής” του ευρώ, χωρίς εθνική νομισματική πολιτική και βέβαια χωρίς τη δυνατότητα νέων ευρύτερων διεθνών οικονομικών σχέσεων πέρα από τις στενές νεοφιλελεύθερες γερμανικές οριοθετήσεις και εξαρτήσεις της ΕΕ. Πράγματι εργάζομαι αυτό το διάστημα με πολλές δεκάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα στη βάση των παραπάνω κατευθύνσεων και απευθύνομαι για μια μεγάλη συστράτευση σε όλους τους πολίτες, πέρα από προηγούμενες εντάξεις και τοποθετήσεις, που ενδιαφέρονται για μια ανεξάρτητη βαθιά δημοκρατική παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα που θα ακολουθεί έναν δρόμο διεξόδου και αναγέννησης».

Δεν ερωτάται, βέβαια, ο κ. Λαφαζάνης τι εμβόλιο θα έπαιρνε η χώρα χωρίς ευρώ, αλλά τέλος πάντων.

Ερωτάται για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αν ανήκει ακόμα στην Αριστερά. Και απαντά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που συνομολόγησε το τρίτο Μνημόνιο, ενταφιάζοντας το μεγάλο και περήφανο Οχι του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, μεταλλάχθηκε πλήρως και ανεπίστρεπτα σε ένα απροσδιόριστο και ρευστό μόρφωμα, άθυρμα στα χέρια των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά, αλλά έχει επιφέρει και μια τέτοια ζημιά και δυσφήμηση εις βάρος της, τις οποίες δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κανένας αντίπαλός της. Παντού, δυστυχώς, στην Ευρώπη και στον κόσμο, αν θέλουν να πλήξουν την Αριστερά, επικαλούνται τον ΣΥΡΙΖΑ, τις κωλοτούμπες και τις νεοφιλελεύθερες υποτελείς επιλογές του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...