903
| Shutterstock

Κυρώσεις: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση, η Ρωσία οδεύει στο χείλος της χρεοκοπίας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 12:34
|Shutterstock

Κυρώσεις: Αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση, η Ρωσία οδεύει στο χείλος της χρεοκοπίας

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2022, 12:34

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις «παράνομες» –όπως τις χαρακτήρισε– κυρώσεις των Δυτικών, το πλήγμα ωστόσο για τη ρωσική οικονομία είναι βαρύ, καθώς ήδη εκτιμάται ότι θα βυθιστεί φέτος σε χειρότερη ύφεση και από εκείνη μετά τη διεθνή κρίση του 2008.

Καθώς πληθαίνουν οι προβλέψεις για επικείμενη πτώχευση της χώρας, το Κρεμλίνο παραδέχθηκε την Πέμπτη, διά στόματος του εκπροσώπου του, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι ρωσική οικονομία υφίσταται ένα ισχυρό και πρωτοφανές σοκ.

Ο κ. Πεσκόφ μίλησε για έναν οικονομικό πόλεμο, «όμοιο του οποίου δεν έχει γνωρίσει ποτέ άλλοτε η χώρα», ομολογώντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε οτιδήποτε».

Επιχείρησε πάντως να καθησυχάσει τη ρωσική κοινή γνώμη, με την υπόσχεση ότι οι όποιες επιπτώσεις –όσο σοβαρές και αν είναι– «θα ελαχιστοποιηθούν».

Λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» και πλέον η χρεοκοπία δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον ένα απίθανο γεγονός», τόνισε η βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνάντησης με δημοσιογράφους και αντικείμενο τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως επεσήμανε, αυτό που θα καθορίσει πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στη Ρωσία, είναι η διάρκεια του πολέμου και οι κυρώσεις – καθώς τυχόν περαιτέρω αυστηροποίησή τους ενδέχεται να επηρεάσει τις ενεργειακές εξαγωγές της (πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

Αντίστοιχη πρόβλεψη έκανε και η επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ.

Σύμφωνα με τη Ράινχαρτ, επίκειται χρεοκοπία της Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις και οι περιορισμοί στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της κάμπτουν τη θέλησή της να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, παράλληλα όμως, αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν και οι χώρες-μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, Λευκορωσία, Αρμενία, Γεωργία και Ουζμπεκιστάν, λόγω των στενών οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο Reuters, η γνωστή οικονομολόγος τόνισε πως τόσο η Ρωσία όσο και η σύμμαχός της Λευκορωσία οδεύουν προς τη χρεοκοπία, μολονότι δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη από τους οίκους αξιολόγησης ως χώρες υπό χρεοκοπία.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν, ωστόσο, προβεί σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, με τελευταίο τον οίκο Fitch που την Τρίτη υποβάθμισε σε λίγες ημέρες περαιτέρω τα ρωσικά ομόλογα κατά έξι βαθμίδες, στη βαθμίδα C, στην κατηγορία «σκουπίδια».

Σε αντίστοιχες υποβαθμίσεις του ρωσικού χρέους και προειδοποιήσεις για πτώχευση της Ρωσίας και των τραπεζών της, προέβησαν και οι οίκοι S&P και Moody’s.

Ομοίως στις αρχές της εβδομάδας η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την πτώχευση της Ρωσίας, τοποθετώντας τη χρονικά περί τα μέσα Απριλίου.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ρωσίας, η κατάσταση θα θυμίζει τη χαοτική πτώχευση της Βενεζουέλας, εκτίμησε το στέλεχος της Morgan Stanley, Σάιμον Γουίβερ.

«Συρρίκνωση 15%»

Σύμφωνα με τους αναλυτές του International Institute of Finance (IIF), της διεθνούς οργάνωσης εταιρειών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2022 κατά περίπου 15% λόγω της σοβαρότητας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων θα επηρεάσει σοβαρά όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Το IIF αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2022 στη Ρωσία κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες (από εκτίμηση για ανάπτυξη 3%).

Η ύφεση ενδέχεται ωστόσο να είναι ακόμη πιο βαθιά, υπογραμμίζει το ΙΙF, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου και την αυστηροποίηση των διεθνών κυρώσεων.

«Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου ενδέχεται να φέρει περισσότερα μποϊκοτάζ της ρωσικής ενέργειας, τα οποία θα μειώσουν δραστικά την ικανότητα της Ρωσίας να εισάγει αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που θα βαθύνει περισσότερο την ύφεση», ανέφερε το Ινστιτούτο, προειδοποιώντας ότι συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας το 2022 θα είναι διπλάσια από την ύφεση που γνώρισε η χώρα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντα με το ΙΙF, «Ανατολική και Δυτική Ευρώπη θα πληγούν από την έκθεση τους στο εμπόριο με τη Ρωσία, κάτι που οι αγορές μόλις αρχίζουν να τιμολογούν (…) Οι δυσμενείς δευτερογενείς επιπτώσεις θα πρέπει να πλήξουν κυρίως την Ανατολική Ευρώπη μέσω του εμπορίου και των εισαγωγέων βασικών προϊόντων, μέσω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και σιταριού. Στο επίκεντρο των πιέσεων θα βρεθούν επίσης η Τουρκία και η Αίγυπτος», τονίζουν οι αναλυτές, υπενθυμίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί φέτος από περίπου 78 σε 114 δολάρια.

Ιδιαίτερα για την Τουρκία, η έκθεση σημειώνει ότι κάθε αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10 δολάρια θα διευρύνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το 2022 κατά 0,3 μονάδες του ΑΕΠ, αυξάνοντας την εξάρτησή της από τις ξένες εισροές κεφαλαίων, σε μια εποχή που η παγκόσμια διάθεση για ρίσκο από την πλευρά των επενδυτών είναι ασταθής.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας προκάλεσαν συρρίκνωση στο παγκόσμιο εμπόριο, οδηγώντας τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη, οδηγώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ηδη το Ταμείο είχε ψαλιδίσει τις προβλέψεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο Ιανουάριο, επικαλούμενο κινδύνους που συνδέονται με την πανδημία, την αύξηση του πληθωρισμού, τις διαταραχές της προσφοράς και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Τότε  προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα έφτανε φέτος στο 4,4%, χαμηλώνοντας την προηγούμενη εκτίμησή του κατά 0,5%.

Η ίδια η επικεφαλής του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προτίμησε να μην εισέλθει σε λεπτομερείς προβλέψεις για τη Ρωσία ή την παγκόσμια οικονομία, παραπέμποντας στην έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται να δημοσιευθεί στα μέσα Απριλίου.

Νωρίτερα, το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου όπως αναφερόταν, να «ανταποκριθεί η Ουκρανία στις επείγουσες ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...