295
Στη Γη αναμένεται να πέσει ο πρώτος όροφος του προωθητικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 29 Απριλίου | China Daily via REUTERS

Ξημερώματα Κυριακής πέφτει στη Γη ο κινεζικός πύραυλος

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2021, 10:08
Στη Γη αναμένεται να πέσει ο πρώτος όροφος του προωθητικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε στις 29 Απριλίου
|China Daily via REUTERS

Ξημερώματα Κυριακής πέφτει στη Γη ο κινεζικός πύραυλος

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2021, 10:08

Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά το βράδυ του Σαββάτου ή νωρίς αύριο, Κυριακή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Κέντρο Διαστημικής Ερευνας και Ανάπτυξης Aerospace Corporation.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι ελάχιστα πιθανό να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά. Νωρίτερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως η Διοίκηση Διαστήματος (Space Command) των ΗΠΑ παρακολουθεί αυτό που αποκάλεσε ανεξέλεγκτη επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός προωθητικού πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β, του πιο ισχυρού κινεζικού πυραύλου.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως η πρόβλεψη αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Σε μήνυμα που ανήρτησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), το χρηματοδοτούμενο από την αμερικανική κυβέρνηση το Aerospace Corporation ανακοίνωσε πως η τελευταία πρόβλεψή του για την επανείσοδο του κινεζικού πυραύλου στην ατμόσφαιρα είναι για τις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος οκτώ ωρών νωρίτερα ή αργότερα.

Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, το σημείο όπου ο πύραυλος θα εισέλθει και πάλι στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο επισημαίνεται πως η είσοδός του μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος διαδρομών που καλύπτουν μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News