971
Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ για τον Ζακ έξω από το δικαστήριο, το πρωί της Τετάρτης | SOOC

Ξεκίνησε επιτέλους η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:00
Διαδηλωτές κρατούν πλακάτ για τον Ζακ έξω από το δικαστήριο, το πρωί της Τετάρτης
|SOOC

Ξεκίνησε επιτέλους η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2021, 12:00

Με αιτήματα για εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του αποτρόπαιου θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, από το εδώλιο του οποίου απουσίαζε ένας από τους έξι κατηγορούμενους.

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς δεκάδες από τους πολίτες, συγγενείς και φίλους του 33χρονου θύματος, που είχαν συγκεντρωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης, θέλησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε ζήτημα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παρευρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, συγγενείς, αλλά και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης, τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η μία από τις συνηγόρους της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το ζήτημα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση, ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάσει των διατάξεων για την COVID-19. Η υπεράσπιση επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου προσέρχεται στο δικαστήριο

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση κάθε κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα, ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για τη διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από τη Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Κατηγορούμενοι είναι δύο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί, για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ξεψύχησε στο πεζοδρόμιο χτυπημένος ο 33χρονος Ζακ Κωστόπουλος.

Τόσο οι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, όσο και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο, είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ενώ η δίκη προσδιορίστηκε για σήμερα ύστερα από αναβολή που είχε λάβει πριν έναν χρόνο, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό .

Ενα από τα πανό που σήκωσαν έξω από το δικαστήριο οι φίλοι του Ζακ

Ο θάνατος του 33χρονου ακτιβιστή, που επανέρχεται στο προσκήνιο τρία χρόνια μετά, είχε συνταράξει μεγάλο μέρος της κοινωνίας λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ, ένας θάνατος σε δημόσια θέα, όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή.

Το υλικό, που αποτελεί μέρος της δικογραφίας και αναμένεται να προβληθεί στο δικαστήριο, είναι ιδιαίτερα σκληρό, καθώς καταγράφει τον 33χρονο να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά, ενώ οι αστυνομικοί του είχαν φορέσει χειροπέδες, τον είχαν ακινητοποιήσει στο πεζοδρόμιο και τον είχαν χτυπήσει.

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των έξι κατηγορουμένων, ο 33χρονος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 2:30 το μεσημέρι «εισήλθε για άγνωστη αιτία» στο κοσμηματοπωλείο του 76χρονου κοσμηματοπώλη επί της οδού Γλάδστωνος, του οποίου η πόρτα ήταν ανασφάλιστη από τον ιδιοκτήτη, παρότι είχε φύγει από το κατάστημα.

Ο Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να εξέλθει γιατί «ασφάλισε» η πόρτα, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά τη γυάλινη θύρα και στη συνέχεια το κάτω μέρος της βιτρίνας, που θρυμματίστηκε.

Πανό έξω από το δικαστήριο, το πρωί της Τετάρτης

Οταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί, δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεών του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή… έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Οι σοβαρές σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της υπόθεσης.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο «να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει, πλην όμως εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Για τους τέσσερις ενστόλους, οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Το δικαστικό συμβούλιο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του ακτιβιστή, που ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News