286
|

Κουτσούμπας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σήμερα δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:06

Κουτσούμπας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σήμερα δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 14:06

Επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια κατά την παρούσα συγκυρία, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τη  σχετική πρόταση (για επέκταση στα νότια και ανατολικά της Κρήτης) που επαναλαμβάνουν μονότονα την τελευταία περίοδο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά επιδιώκει και η Φώφη Γεννηματά, που μίλησε για «κόκκινη γραμμή» στα 12 ν.μ.

Αν και η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, έχει αυτό το δικαίωμα σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, η επέκταση των χωρικών υδάτων «δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και απάντηση στην τούρκικη επιθετικότητα». Αντίθετα, προειδοποίησε, «μπορεί να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση και να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».

Χαρακτηρίζοντας «συνθηματολογία» την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ έστρεψε στη συνέχεια τα βέλη του προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι η συζήτηση περί κυρώσεων κατά της Αγκυρας «έγινε τελικά γαργάρα».

Οπως υπογράμμισε, «η τουρκική κυβέρνηση θέτει πρόσθετα ζητήματα που αφορούν γκρίζες ζώνες, ενώ εξυφαίνεται και το σενάριο μερικής αποστρατιωτικοποίησης των νησιών» και στο ίδιο πλαίσιο κατηγόρησε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ότι μιλούν για ελληνοτουρκικό διάλογο, με στόχο μόνο τη «συνεκμετάλλευση της Ανατολικής Μεσογείου». «Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν αποτελούν ασπίδα, αλλά εμπλέκουν τη χώρα στις επικίνδυνες διευθετήσεις που προωθούνται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στο βίντεο που ακολουθεί, από το 1.27 και μετά:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News