452
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ενώπιον του δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο | INTIMEnews

Δίκη ΧΑ: Δεν υπέβαλε αίτημα αναστολής ο Ρουπακιάς – Ποιοι θα πάνε φυλακή και πόσο θα μείνουν

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 12:44
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα ενώπιον του δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο
|INTIMEnews

Δίκη ΧΑ: Δεν υπέβαλε αίτημα αναστολής ο Ρουπακιάς – Ποιοι θα πάνε φυλακή και πόσο θα μείνουν

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 12:44

Τα επιχειρήματά τους προκειμένου να αποκτήσουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι ποινές των εντολέων τους, υποβάλλουν από τις 10 το πρωί της Πέμπτης οι συνήγοροι των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.

Η διαδικασία στο δικαστήριο για τις αναστολές αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.  Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το δικαστήριο θα ολοκληρώσει την ίδια ημέρα ώστε να οριστικοποιηθεί ποιοι από τους χρυσαυγίτες θα οδηγηθούν τελικά στη φυλακή. Δεν πρέπει να αποκλειστεί  πάντως το ενδεχόμενο η δίκη να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τετάρτης ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα  βασικά κριτήρια από τα οποία θα εξαρτηθεί το ζήτημα της χορήγησης αναστολής είναι τρία:

  1. Αν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής.
  2. Το να πιθανολογήσει το δικαστήριο αν στο εφετείο θα εμφανιστούν και θα συμμετέχουν στο β’ βαθμό δικαιοδοσίας.
  3. Το καθοριστικότερο, όμως, είναι το κατά πόσο αν αφεθούν ελεύθεροι θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι την έφεση. Κατά τον κ. Μαντά αυτό το κριτήριο θα έχει καταλυτική επιρροή για τις αναστολές.

Για το ενδεχόμενο να εκτίσουν τις ποινές φορώντας το γνωστό «βραχιολάκι», ο κ. Μαντάς είπε ότι είναι μια ενδιάμεση κατάσταση από το να αφεθούν ελεύθεροι και να οδηγηθούν στη φυλακή:

«Η εικόνα που έχω είναι ότι τα δικαστήρια συνεχίζουν να είναι φειδωλά στο να χορηγούν αυτό το ευεργέτημα για ηλεκτρονική επιτήρηση», εκτίμησε ενώ όσον αφορά τον χρόνο που θα παραμείνουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες χωρίς αναστολή, εξήγησε:

«Εδώ θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του προηγούμενου ποινικού κώδικα, εφόσον ήταν ευμενέστερες. Άρα:

– Στην ποινή της καθείρξεως των 13 ετών, οι υπολογισμοί μας είναι ότι θα παραμείνουν όχι λιγότερο από 4,5 χρόνια, αλλά και όχι περισσότερο από 7,5 χρόνια. Η διαφορά υπάρχει από τον τρόπο και τον χρόνο έκτισης ποινής που έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά, αφού μετράει η ηλικία, η συμπεριφορά στις φυλακές κλπ. Είναι πιθανό οι καταδικασθέντες να μην εκτίσουν την ίδια ποινή.

– Γι’ αυτούς που έχουν χαμηλότερες ποινές πάμε από 2-3,5 χρόνια πραγματικής κράτησης στις φυλακές.

– Για τον Ρουπακιά διαφοροποιούνται πολύ τα πράγματα. Πρέπει πρώτα να εκτιθεί η ποινή της καθείρξεως των 14 ετών και μετά να ξεκινήσει να εκτίει τα ισόβια, που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια».

Τα 13 χρόνια κάθειρξη για την ηγετική ομάδα (το διευθυντήριο) της εγκληματικής οργάνωσης θα γίνουν στην πράξη 34 μήνες, παρατήρησε από την πλευρά του  ο συνήγορος πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, σχολιάζοντας στην πρωινή εκπομπή του Οpen τις ποινές που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες και προβαίνοντας σε μία εκτίμηση για το τι τελικά θα ισχύσει με τις φυλακίσεις (δείτε κάτω το σχετικό βίντεο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...