219
Ο Ερντογάν ανοίγει νέο διπλωματικό μέτωπο με τη Δύση | Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Ερντογάν: «Persona non grata» oι 10 πρεσβευτές που κινητοποιήθηκαν υπέρ Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 19:10
Ο Ερντογάν ανοίγει νέο διπλωματικό μέτωπο με τη Δύση
| Sputnik/Vladimir Smirnov/Pool via REUTERS

Ερντογάν: «Persona non grata» oι 10 πρεσβευτές που κινητοποιήθηκαν υπέρ Καβαλά

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 19:10

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται ότι έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του τον τελευταίο καιρό δήλωσε το Σάββατο πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου επιχειρηματία και φιλανθρώπου Οσμάν Καβαλά.

Ο Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή χωρίς δίκη από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά. Κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκίσεχιρ.

Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News