401
Ο φημισμένος πιανίστας Λι Γιουντί έπεσε θύμα της ηθικοπλαστικής εκστρατείας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ | Visual China Group via Getty Images

Διαπομπεύουν διάσημο πιανίστα ως πόρνο στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 16:31
Ο φημισμένος πιανίστας Λι Γιουντί έπεσε θύμα της ηθικοπλαστικής εκστρατείας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ
|Visual China Group via Getty Images

Διαπομπεύουν διάσημο πιανίστα ως πόρνο στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2021, 16:31

Η κινεζική αστυνομία δεν ανέφερε το όνομά του, αλλά τον φωτογράφισε με τρόπο αδιαμφισβήτητο. Αυτός ήταν ο «εκμεταλλευτής της πορνείας» που πιάστηκε επί το έργον σε διαμέρισμα του Πεκίνου. Ο 39χρονος Λι Γιουντί είναι ο διασημότερος πιανίστας στην Κίνα και μπλέχτηκε σε μία ενοχλητική ιστορία με ενοχλητικότερες συνέπειες μάλλον στα καλά καθούμενα.

Πρόκειται για καλλιτέχνη που στα 18 του κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν, ένα παιδί-θαύμα που μέσα στην εικοσαετία που μεσολάβησε από τότε ωρίμασε καλλιτεχνικά και γνώρισε συναυλιακούς θριάμβους. Την περασμένη Πέμπτη και αξιοποιώντας πληροφορίες πολιτών, η αστυνομία τον τσάκωσε παρέα με μία 29χρονη πόρνη.

Οι πληροφορίες που αναμετέδωσε από τον κινεζικό Τύπο η Corrierer della Sera αναφέρουν ότι το ζευγάρι «καλλιτέχνης και τροτέζα» ομολόγησε τον αγοραίο έρωτά του.

Η πορνεία δεν είναι ποινικό αδίκημα στην Κίνα, ωστόσο το επί χρήμασι σεξ τιμωρείται με διοικητική ποινή κράτησης 15 ημερών και με πρόστιμο που μπορεί να φθάσει τα 5.000 γιουάν (περί τα 700 ευρώ), ποσόν όχι ευκαταφρόνητο για τους Κινέζους μη… Κροίσους.

Ο κινέζος πιανίστας Λι Γιουντί με τον ισπανό τενόρο Χοσέ Καρέρας αποθεώνονται από το κοινό σε γκαλά όπερας που είχε γίνει στο Πεκίνο το 2016 (EPA/HOW HWEE YOUNG)

Ο Λι είναι διασημότητα του πιάνου, καταξιωμένος διεθνώς, ωστόσο η καριέρα του μέσα στην πατρίδα του μπορεί να τελειώσει άδοξα με το στίγμα του ακόλαστου πόρνου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Λι έπεσε θύμα της ηθικοπλαστικής καμπάνιας που έχει εγκαινιάσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας.

Πάντως στα κινεζικά media υψώθηκαν και κάποιες θαρραλέες φωνές που δεν καταδίκασαν τον Λι στο εξώτερον πυρ, αλλά πολύ λογικά αναζήτησαν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: ποιοι είναι οι καταδότες, πώς αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για πληρωμένο έρωτα όταν είδαν απλώς έναν άνδρα και μία γυναίκα να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα, γιατί εξέλαβαν το ζευγάρι για πόρνη και πελάτη, κ.λπ.

Το καθεστώς του Πεκίνου καταλογίζει στον πιανίστα «έλλειψη ηθικής και πειθαρχίας» δηλώνοντας ότι εξέτασε τις κινήσεις του και τα ύποπτα ραντεβού του και ότι εντόπισε τις πληρωμές που έκανε ο Λι σε ιερόδουλες μέσω κινητού τηλεφώνου και χρήσης της δημοφιλούς στην Κίνα πλατφόρμας WeChat.

Η ανακλαστική αντίδραση του σωματείου του Λι, της Ενωσης Κινέζων Μουσικών, ήταν αναμενόμενη: υπάκουσε στα κελεύσματα του κράτους και αστραπηδόν διέγραψε τον πιανίστα από τα κατάστιχά της επειδή «η συμπεριφορά του έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνία». Από μία άποψη, μικρό το κακό. Σε παλιότερες εποχές ούτε που θα μαθαίναμε για την (κακή) τύχη του καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...