424
Ο Λιλέσα με το ασημένιο μετάλλιο | REUTERS/Stoyan Nenov

Λιλέσα: Ζητά άσυλο ενώ η Αιθιοπία «θέλει να τον καλωσορίσει»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 14:00
Ο Λιλέσα με το ασημένιο μετάλλιο
|REUTERS/Stoyan Nenov

Λιλέσα: Ζητά άσυλο ενώ η Αιθιοπία «θέλει να τον καλωσορίσει»

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2016, 14:00

Η ιστορία του ασημένιου ολυμπιονίκη Φεγίσα Λιλέσα έκανε γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Ο μαραθωνοδρόμος ενώ τερμάτιζε στην κούρσα του Ρίο σήκωσε τα χέρια του σε μία δήλωση διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της χώρας του. Ο Λιλέσα με αυτόν τον τρόπο έδειξε την στήριξή του στην φυλή του αφού η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατηγορείται για δολοφονίες και εκκαθαρίσεις εναντίον των Ορόμο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Λιλέσα είχε δηλώσει ότι πλέον φοβάται για τη ζωή του. Το ενδεχόμενο επιστροφής στην χώρα της Αφρικής φαντάζει «αποστολή αυτοκτονίας» για τον μαραθωνοδρόμο που ζήτησε ανοιχτά άσυλο. «Θα με σκοτώσουν. Δεν έχω άλλη βίζα. Ισως μείνω εδώ. Αν πάρω μία βίζα ίσως πάω στην Αμερική» δήλωσε ο ίδιος.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι της φυλής του διαδηλώνουν «για κάτι που είναι δίκαιο, για την ειρήνη και για ένα μέρος να ζήσουν». Οσο για το μέλλον του, ξεκαθάρισε ότι σκεφτόταν να ζήσει αλλού. «Στην Αιθιοπία είσαι ελεύθερος μόνο αν υποστηρίζεις την κυβέρνηση. Αλλιώς δεν μπορείς να δουλέψεις» είχε δηλώσει.

2016-08-21T163216Z_975986232_RIOEC8L19XQDT_RTRMADP_3_OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-MARATHON
H χειρονομία που έκανε τον Λιλέσα να φοβάται για την ζωή του (REUTERS/Sergio Moraes)

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας υποστηρίζει συνεχώς ότι ο αθλητής είναι ευπρόσδεκτος στην πατρίδα του. «Ο Λιλέσα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της πολιτικής του στάσης» υποστήριξε μιλώντας σε κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκετατσέου Ρέντα, προσθέτοντας πως «παρόλο που δεν επιτρέπεται να εκφράζεις πολιτικές απόψεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δεχτούμε κανονικά τον Λιλέσα όπως και όλα τα μέλη της αποστολής μας».

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Guardian, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είχε περιγράψει την χώρα της Αφρικής σαν μία νησίδα σταθερότητας με «κάποια προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή». «Εχουμε καταλάβει πλήρως από που προέρχονται οι διαμαρτυρίες. Είναι κυρίως η ανεργία και κάποιες ελλείψεις στην διακυβέρνηση» υποστήριζε ο Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, τονίζοντας πως το χτίσιμο της δημοκρατικής κουλτούρας θα πάρει λίγο χρόνο αλλά η Αιθιοπία βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Η εικόνα με τον μαραθωνοδρόμο να σταυρώνει εξουθενωμένος τα χέρια του έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να συγκινηθούν και να αναζητήσουν τον συγκεκριμένο συμβολισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες άνθρωποι έκαναν δωρεές προκειμένου να βοηθήσουν τον Ολυμπιονίκη να βρει ένα ασφαλές σπίτι μακριά από την Αιθιοπία. Μέσα σε λίγες ώρες μαζεύτηκαν πάνω από 40.000 δολάρια για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν φαίνεται διατεθειμένη να τιμωρήσει τον Λιλέσα για την πολιτική του κίνηση παρά τους ρητούς κανονισμούς της. Η συμπάθεια του κόσμου προς τον Λιλέσα και η έκταση που πήρε το θέμα δεν άφησαν και πολλά περιθώρια στην Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...