400
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην έναρξη της διάσκεψης, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα | EPA/OLIVIER HOSL

Κομισιόν: Ενα δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 16:21
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην έναρξη της διάσκεψης, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα
|EPA/OLIVIER HOSL

Κομισιόν: Ενα δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 16:21

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα παράσχει ένα δισ. ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγοντας τη διεθνή διάσκεψη για τη συγκέντρωση πόρων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα.

Η ΕΕ, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, διοργανώνει στις Βρυξέλλες διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης και ανοικοδόμησης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι είναι τώρα άστεγοι και ζουν σε σκηνές ενώ συνεχίζεται ο χειμώνας. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε για την ανοικοδόμηση. Σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία πρέπει να ξαναχτιστούν, με τα υψηλότερα πρότυπα αντισεισμικής ασφάλειας. Η υδροδότηση, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και άλλης κρίσιμης σημασίας υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια για να επανεκκινήσουν, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην».

Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα δαπανήσει επιπλέον 108 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια και την άμεση ανάκαμψη στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ λόγω του πολέμου που έχει ξεκινήσει το 2011.

Στη διάσκεψη μίλησαν επίσης, ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς και ο Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη «συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού» στην Τουρκία στα 103,6 δισ. δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Ο οργανισμός είχε καταγγείλει πριν 15 ημέρες την περιορισμένη ανταπόκριση στην έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου για τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα δισ. δολαρίων για την Τουρκία και σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων για τη Συρία.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόλις το 16% των πόρων που έχουν ζητηθεί για την Τουρκία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC) κάλεσε τους δωρητές να εγγυηθούν ότι τα ποσά αυτά θα καλυφθούν εντελώς και ότι οι πόροι θα καταφέρουν να φτάσουν «χωρίς εμπόδια» στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν επί του πεδίου.

«Περισσότερο από έναν μήνα μετά τον σεισμό, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές παραμένει απελπιστική. Πολλά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται σε υπερπλήρη και υποεξοπλισμένα καταφύγια», κατήγγειλε η Τάνια Εβανς, διευθύντρια της IRC για τη Συρία.

Η ΕΕ επεσήμανε ότι σκοπεύει «να κάνει σημαντικές δεσμεύσεις» και κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της να αναλάβουν «δεσμεύσεις αντίστοιχες με τις ζημιές που σημειώθηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...