247
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, από το οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι ξέφυγε ο κορονοϊός | REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να αποσκίρτησε στις ΗΠΑ – έχει μυστικά για τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:57
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, από το οποίο κάποιοι πιστεύουν ότι ξέφυγε ο κορονοϊός
|REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να αποσκίρτησε στις ΗΠΑ – έχει μυστικά για τον κορονοϊό;

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2021, 16:57

Σε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού μπορούν να ελπίζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μετά την φημολογούμενη αποσκίρτηση κορυφαίου κινέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ.

Ο 57χρονος Ντονγκ Τζινγκουέι, υφυπουργός Κρατικής Ασφάλειας, φημολογείται ότι έφτασε στις ΗΠΑ μαζί με την θυγατέρα του τον Φεβρουάριο, πετώντας από το Χονγκ Κονγκ. Αν ισχύει η πληροφορία, όπως σημειώνουν οι Times, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έφυγε από την Κίνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το όνομά του σπάνια αναφερόταν στα αγγλόφωνα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο σε ένα μάλλον αόριστο δημοσίευμα της South China Morning Post,  το οποίο μιλούσε για ενίσχυση των προσπαθειών αντικατασκοπείας.

Ο Ντονγκ  είναι αξιωματούχος καριέρας με πολυετή θητεία στους μηχανισμούς ασφαλείας της Κίνας. Λέγεται ότι η περίπτωση του συζητήθηκε στις συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας που έγιναν τον Μάρτιο στην Αλάσκα, κατά τις οποίες ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι ζήτησε την έκδοση του Ντονγκ στην Κίνα.

Η τελευταία σοβαρή περίπτωση αυτομόλησης από την Κίνα στις ΗΠΑ είχε συμβεί το 2000 από έναν συνταγματάρχη του κινεζικού στρατού. Εκείνη την εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας ήταν πάντως σαφώς καλύτερες από τις σημερινές.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η αποσκίρτηση του Ντονγκ, η παρουσία μπορεί να είναι ένας θησαυρός πληροφοριών για την Ουάσινγκτον. Ερχεται μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν  στρέφει την προσοχή της προς την Κίνα και γενικότερα την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Παράλληλα ο Λευκός Οίκος έχει αλλάξει τη στάση του στο ζήτημα του κορονοϊού και της πιθανότητας να έχει προέλθει από το εργαστήριο της Γουχάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...