645
Η κυριαρχία της Κίνας στο πεδίο των ορυκτών που κατατάσσονται στις σπάνιες γαίες είναι ένας από τους τομείς που αναζητεί λύσεις ο Λευκός Οίκος | Shutterstock

ΗΠΑ: Φρένο στην Κίνα με επενδύσεις σε τσιπ, σπάνιες γαίες και μπαταρίες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 20:30
Η κυριαρχία της Κίνας στο πεδίο των ορυκτών που κατατάσσονται στις σπάνιες γαίες είναι ένας από τους τομείς που αναζητεί λύσεις ο Λευκός Οίκος
|Shutterstock

ΗΠΑ: Φρένο στην Κίνα με επενδύσεις σε τσιπ, σπάνιες γαίες και μπαταρίες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 20:30

Στα αποτελέσματα του μίτινγκ G7 που κατά κάποιον τρόπο στοχοποίησε διπλά την Κίνα, δηλαδή και πολιτικά και εμπορικά-επιχειρηματικά, στάθηκε η Corriere della Sera επικεντρώνοντας στην επιθυμία των Δυτικών να απεξαρτήσουν κάπως τις οικονομίες τους, μαζί και την κρίσιμη αμυντική βιομηχανία τους, από τις κινεζικές εξαγωγές.

Διότι, όντως, η πολεμική παραγωγή του δυτικού στρατοπέδου, κυρίως δε στις ΗΠΑ, εξαρτάται από κινεζικές πρώτες ύλες, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο αν όχι αδιανόητο. Το μεταψυχροπολεμικό δόγμα περί (παγκοσμιοποιημένων) αγορών που εγγυώνται τη γεωπολιτική υπεροχή της Δύσης αν δεν αμφισβητείται ολωσδιόλου πια, τουλάχιστον αρχίζει να μεταβάλλεται επί το σχετικότερον.

Στην Κορνουάλη έγινε κοινή συνείδηση ότι η παραπάνω παγκοσμιοποιημένη σχέση είναι πλέον δυνητικά επικίνδυνη για τους Δυτικούς. Οι σύμμαχοι, λέει το κείμενο του ιταλικού Μέσου, στο εξής θα λογαριάζουν όλες τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν προηγουμένως προσπαθώντας να εξασφαλίσουν νέες βιομηχανικές αλυσίδες αλλά και να προστατεύσουν τις υπάρχουσες.

Ως απόδειξη για την αλλαγή στάσης δίνεται η σημαντική πληροφορία ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έφθασε στη βρετανική ακτή έχοντας ήδη μελετήσει μία έκθεση που είχε παραλάβει πριν από ελάχιστες ημέρες. Ηταν ένα πόνημα 250 σελίδων, προϊόν εργασίας του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και του επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου Μπράιαν Ντίζ.

Στην πραγματικότητα η τεχνοκρατική έκθεση που συμβουλεύτηκε ο Μπάιντεν προτού συσκεφθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες του G7 ήταν ένας καθρέφτης της κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ όσον αφορά τέσσερις στρατηγικής σημασίας αλυσίδες εφοδιασμού: τους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες ηλεκτροκινητήρων, τα ορυκτά (συμπεριλαμβανομένων των σπανίων γαιών, την παραγωγή και κυρίως την υπερεξελιγμένη τεχνολογία επεξεργασίας των οποίων μονοπωλεί η Κίνα) και τα φάρμακα.

Το συμπέρασμα των δύο συμβούλων ήταν το εξής: η απαγκίστρωση από τις κινεζικές προμήθειες σε αυτά τα πεδία απαιτεί ένα κυβερνητικό πλάνο κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων. Οι Σάλιβαν και Ντίζ έδωσαν και παραδείγματα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι Κινέζοι στα προαναφερθέντα πεδία. Και επισήμαναν ότι τυχόν ελλείψεις σε κάποια από αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού είναι δυνατόν να επηρεάσουν την εθνική και κοινωνική ασφάλεια στις ΗΠΑ, αρχίζοντας από την άμυνα και καταλήγοντας στις θέσεις εργασίας.

Τα τσιπ

Οι ημιαγωγοί είναι πλέον ενσωματωμένοι σε κάθε τηλέφωνο, αυτοκίνητο, οπλικό σύστημα και στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η μελέτη των συμβούλων του Μπάιντεν διαπίστωσε ότι μέσα σε τριάντα χρόνια το αμερικανικό μερίδιο στην αγορά τσιπ μειώθηκε από 37% σε 12%. Οι ΗΠΑ υστερούν στον τομέα ποιότητας έναντι εταιρειών όπως η ταϊβανέζικη Tsmc που παράγει και το 92% των παγκόσμιων ποσοτήτων.

Οι σύμβουλοι υπενθυμίζουν μερικά στοιχεία: ότι οι Κινέζοι επενδύουν συνεχώς από το 2014 στον τομέα αυτόν (κρατικά κεφάλαια πάνω από 200 δισ. δολάρια), ότι δεν υπολογίζουν κόστος, ότι προσφέρουν μυθικά ποσά για «μετεγγραφές» εξειδικευμένων μηχανικών και, τέλος, ότι ενδέχεται ακόμη και να εισβάλουν στην Ταϊβάν.

Η πρότασή τους στην αμερικανική διοίκηση: τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια με τη μορφή ομοσπονδιακών επιδοτήσεων πρέπει να διοχετευθούν στην αμερικανική βιομηχανία τσιπ, όπως πρέπει να δυναμώσει και να καταστεί στενή η βιομηχανική συνεργασία με τους Ευρωπαίους.

Οι σπάνιες γαίες

Οσον αφορά την υποκατηγορία των ορυκτών που ονομάζονται σπάνιες γαίες και χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες, στις ανεμογεννήτριες, στην πολεμική βιομηχανία, στους πυραύλους κ.α., η μελέτη των Σάλιβαν και Ντίιζ επισημαίνει ότι η Κίνα ελέγχει πλήρως την τεχνολογία επεξεργασίας ορισμένων από αυτές. Σημειώνεται ότι η κυριαρχία της Κίνας στα συγκεκριμένα ορυκτά δεν αφορά μόνο τα ορυχεία της κινεζικής ενδοχώρας (Εσωτερική Μογγολία) αλλά και τα ορυχεία του Κονγκό ή της Ζάμπιας. Εκεί εξορύσσονται ορυκτά που είναι απαραίτητα για τους κινητήρες των αεροσκαφών ή για τις μπαταρίες λιθίου.

Το δίδυμο των συμβούλων συνιστά μία ομοσπονδιακή έρευνα τόσο για τις συνθήκες εργασίας όσο και για τα επίπεδα της ρύπανσης στα στάδια εξόρυξης και επεξεργασίας των σπανίων γαιών, με σκοπό τη δασμολόγησή τους. Αναφορικά με τις μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας, που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό κινεζικές, οι σύμβουλοι προτείνουν στον Λευκό Οίκο άμεσες επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων.

Τσιπ και μπαταρίες υψηλής χωρητικότητας. Οι προτάσεις προς τον Λευκό Οίκο αφορούν επενδυτικά προγράμματα της τάξης των 50 δισ. δολαρίων / Shutterstock

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...