416
Το στρατιωτικό σκάφος της Ταϊβάν φωτογραφήθηκε από σκάφος του κινεζικού στρατού, το οποίο βρίσκεται απέναντι του, στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό | Eastern Theatre Command/Handout via REUTERS

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία παίζουν τη «γάτα με το ποντίκι»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 11:36
Το στρατιωτικό σκάφος της Ταϊβάν φωτογραφήθηκε από σκάφος του κινεζικού στρατού, το οποίο βρίσκεται απέναντι του, στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό
|Eastern Theatre Command/Handout via REUTERS

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία παίζουν τη «γάτα με το ποντίκι»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 11:36

Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία έπαιζαν τη «γάτα με το ποντίκι» την Κυριακή, μερικές ώρες πριν τη προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων που έγιναν ως αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν. Η πρόσφατη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο εξόργισε την Κίνα, με την τελευταία να απαντά με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι για πρώτη φορά και τη διακοπή διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Πολεμικά πλοία από την Κίνα και την Ταϊβάν έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της Ταϊβάν, με κάποια κινεζικά σκάφη να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση του θέματος.

Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις «ασκούσαν πιέσεις» στη γραμμή, όπως έκαναν και το Σάββατο, η ταϊβανέζικη πλευρά παρέμενε σε κοντινή απόσταση για να παρακολουθεί και, όπου είναι δυνατόν, να αποτρέπει τους Κινέζους από το διασχίσουν τη μέση γραμμή. «Οι δύο πλευρές δείχνουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η ίδια πηγή, παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».

Οι κινεζικές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε έξι τοποθεσίες γύρω από τη νήσο, ξεκίνησαν την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως την Κυριακή το μεσημέρι (τοπική ώρα). Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού στρατού το Σάββατο, οι θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις έλαβαν χώρα βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν.

Αντιδράσεις από Ταϊπέι και Ουάσιγκτον

Για τον πρωθυπουργό της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-τσανγκ η Κίνα χρησιμοποίησε «με έπαρση» στρατιωτικές κινήσεις για να διαταράξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι, ο Σου κάλεσε το Πεκίνο να μην κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και καταδίκασε τους «ξένους εχθρούς» που, όπως δήλωσε, προσπαθούν να ρίξουν το ηθικό των Ταϊβανέζων μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν «καταλλήλως» στα κινεζικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

Κινεζικά πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) συνέχιζαν το πρωί της ίδιας ημέρας τις στρατιωτικές ασκήσεις, με προσομοιώσεις επιθέσεων κατά της Ταϊβάν και ταϊβανέζικων πολεμικών σκαφών, προσέθεσε το υπουργείο Αμυνας της νήσου.

Και οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τα στρατιωτικά γυμνάσια κλιμάκωση. «Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος», δήλωσε το Σάββατο (τοπική ώρα) εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ερχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News