614
Κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος ανεφοδιάζεται εν πτήσει κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων πέριξ της Ταϊβάν | Eastern Theatre Command/Handout via REUTERS

Μήπως η Κίνα είναι πολύ αδύναμη για να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 10:31
Κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος ανεφοδιάζεται εν πτήσει κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων πέριξ της Ταϊβάν
|Eastern Theatre Command/Handout via REUTERS

Μήπως η Κίνα είναι πολύ αδύναμη για να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2022, 10:31

Αν δούμε τα πράγματα από τη στρατιωτική σκοπιά, η Κίνα είναι χάρτινη τίγρη. Οι απειλές της είναι μία αξιολύπητη προσπάθεια για απόσπαση της προσοχής από τα εσωτερικά της προβλήματα, τα οικονομικά κυρίως. Τα παραπάνω έγραψε στο Τelegraph ο Κον Κάφλιν, ο αρμόδιος για θέματα άμυνας συντάκτης του βρετανικού Μέσου, ενώ χαρακτήρισε την αντίδραση του Πεκίνου στο θέμα της επίσκεψης Πελόζι «υστερική».

Ο Βρετανός έκρινε ότι οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις δεν αποσκοπούν σε τίποτε περισσότερο από την επισήμανση «των τρομερών συνεπειών» που υποτίθεται ότι θα υποστεί την Ταϊβάν «έτσι και συνεχίσει να αψηφά τη βούληση των κομμουνιστών ηγεμόνων του Πεκίνου». Το τετραήμερο «των άνευ προηγουμένου στρατιωτικών ασκήσεων» της Κίνας, οι οποίες συνιστούν θαλάσσιο και εναέριο αποκλεισμό, είναι απλώς απειλή. Συγχρόνως ο παραπάνω αποκλεισμός είναι και «ένα γκροτέσκο κροτάλισμα», δηλαδή για γέλια.

Ο Κάφλιν εξέφρασε την άποψη ότι «η προοπτική κατάληψης» της Ταϊβάν είναι ανάλογη της «απρόκλητης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», όμως αν συντελεστεί θα έχει «ακόμη πιο καταστροφικό αντίκτυπο στην καθιερωμένη παγκόσμια τάξη πραγμάτων». Γιατί; Επειδή τότε «οι κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου θα ήταν υποχρεωμένες να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος της Κίνας», με την οποία κατά τα λοιπά κάνουν μπίζνες.

Ευτυχώς, σχολίασε ο αρθρογράφος, υπάρχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα το Πεκίνο  να ξεκινήσει άμεσα κάποια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ταϊβάν, και αυτό επειδή από στρατιωτικής απόψεως «η Κίνα δεν είναι παρά χάρτινη τίγρη». Και προέβλεψε ότι η Κίνα, ακόμη και αν καταστεί η μεγαλύτερη οικονομία μέχρι τη δεκαετία του 2030, έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να συγκριθεί η ισχύς της με της Δύσης, με την ισχύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Κατ’ αρχάς, σημείωσε ο Κάφλιν, άλλο η εισβολή στον κάμπο και άλλο η εισβολή σε νησί. Στην Ουκρανία χρησιμοποιούνται το Πυροβολικό, το Πεζικό, οι πύραυλοι και τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ οι Ουκρανοί έχουν «μέτρια ικανότητα άμυνας, όπως δείχνουν οι συνεχείς εκκλήσεις τους στη Δύση για ενισχύσεις». Η Ταϊβάν, αντιθέτως, διαθέτει καλά εκπαιδευμένη Πολεμική Αεροπορία και υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, αμερικανικά, ικανά να αντιμετωπίσουν τα νέας γενιάς κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-20.

Επίσης, ο Κάφλιν έγραψε ότι ο κινεζικός στρατός δεν είναι ικανός να πραγματοποιήσει τη μεγάλης κλίμακας και πολύπλοκη αποβατική επιχείρηση που απαιτείται για την κυρίευση της Ταϊβάν. Και έδωσε ένα παράδειγμα από το Ναυτικό του Λαϊκού Στρατού, με τα δύο νέα αεροπλανοφόρα της Κίνας, με σκοπό να δείξει πόσο υστερούν οι κινεζικές δυνάμεις. «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχτισαν την εξαιρετικά εξειδικευμένη στρατιωτική ικανότητά τους μέσα σε έναν αιώνα, η Κίνα απέκτησε το πρώτο της αεροπλανοφόρο μόλις το 2012».

Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι για τον Βρετανό το γεγονός ότι ο κινεζικός στρατός δεν έχει εμπλακεί σε μεγάλη σύγκρουση από την εποχή του Πολέμου της Κορέας, στην αρχή της δεκαετίας του 1950. Επομένως δεν έχει πολεμική εμπειρία, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς που έχουν πολεμήσει από τα Φόκλαντ μέχρι το Αφγανιστάν. Ετσι η ικανότητα των Κινέζων να εξαπολύσουν επίθεση κατά της Ταϊβάν είναι περιορισμένη. Εξάλλου και οι ίδιοι οι Ταϊβανέζοι περισσότερο φοβούνται την υπονόμευση της δημοκρατίας τους από τους «ακτιβιστές του Πεκίνου και τους χάκερ» παρά την εισβολή.

Ο Κάφλιν, πάντως, συνέστησε στο Δυτικό πολιτικό προσωπικό να προσπαθήσει να περιορίσει τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας σαν απάντηση στη «συγκρουσιακή στάση που αυτή υιοθέτησε υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ». Και υπογράμμισε ότι ο πολεμικός πυρετός σκεπάζει την κακή οικονομική κατάσταση της Κίνας, ιδιαίτερα τώρα που επίκειται και το κομματικό Συνέδριο του Νοεμβρίου.

Και έκλεισε το σημείωμά του ο Βρετανός ως εξής: «Η Κίνα ενεργεί από θέση αδυναμίας και όχι από θέση δύναμης. Για αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λάθος που αμφισβήτησε τη σοφία της επίσκεψης Πελόζι. Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η Δύση δεν είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν θα ενθαρρύνει το Πεκίνο να επιδοθεί και σε άλλες ενέργειες εκφοβισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...