663
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Λι Κετσιάνγκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες | REUTERS/Olivier Hoslet/Pool

Κίνα και ΕΕ σχεδιάζουν το «καθαρό» μέλλον χωρίς τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2017, 15:36
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Λι Κετσιάνγκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Olivier Hoslet/Pool

Κίνα και ΕΕ σχεδιάζουν το «καθαρό» μέλλον χωρίς τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2017, 15:36

«Η ιδέα της υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργήθηκε από και για τους Κινέζους ούτως ώστε να καταστεί η βιομηχανία των ΗΠΑ μη ανταγωνιστική», είχε πει πολύ πριν μπει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι βέβαια από μόνος του μία φάρσα. Αλλά να πώς αποδεικνύεται τώρα, ότι εμπεριείχε μία μικρή δόση αλήθειας. Η κλιματική αλλαγή, και βασικά η παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, θα αναδείξει τελικά την Κίνα ως ανερχόμενη καθαρή οικονομία ως… νέο δυναμικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη θέση των ΗΠΑ!

Την Πέμπτη, λίγες μόνο ώρες προτού ο αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει αυτό που είχε γίνει γνωστό από την αρχή της εβδομάδας, ότι δηλαδή αποχωρούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, διαβεβαίωνε ότι η δική του χώρα -δεύτερη πιο ρυπογόνα μετά τις ΗΠΑ- «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της σχετικά με την κλιματική αλλαγή».

2017-06-02T102129Z_1571509544_RC1194065B10_RTRMADP_3_USA-CLIMATECHANGE-BRUSSELS
Ο πρόεδρος της Κομισιόν (αριστερά) καλωσορίζει τον κινέζο πρωθυπουργό (REUTERS/Francois Lenoir)

Βλέπετε, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αναρτούσε μηνύματα στο Twitter σχετικά με τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε από 195 χώρες, ο κινέζος πρωθυπουργός βρισκόταν στο Βερολίνο, μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (για το ετήσιο συνέδριο Γερμανίας – Κίνας) και υπογράμμιζε ότι η κινεζική κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη στους στόχους για τον περιορισμό των ρύπων.

Και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, ο Κετσιάνγκ ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο ΕΕ – Κίνας, όπου και υπέγραψε σχετικό κοινό ανακοινωθέν -60 σημείων!- με τους ευρωπαίους εταίρους, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Η ΕΕ και η Κίνα θεωρούν ότι η δράση για την κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ», αναφέρει η ανακοίνωση, η πρώτη κοινή δήλωση που υπογράφουν η Κίνα και η ΕΕ.

Σε αυτή την ανακοίνωση συμφωνούν να δεσμευτούν τον περιορισμό ορυκτών καυσίμων, την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και τη σύσταση ενός ταμείου 100 δισ. δολαρίων που θα ενισχύει τις φτωχότερες χώρες στην προσπάθειά του να περιορίζουν τους ρύπους.

«Τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής απαιτούν αποφασιστική αντιμετώπιση», τονίζουν. «ΕΕ και Κίνα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε μορφή προστατευτισμού και να προωθήσουν το ελεύθερο και βασισμένο σε κανονισμούς εμπόριο», αναφέρεται στη δήλωση των 60 σημείων.

2017-06-02T114723Z_611873771_RC15A42D2170_RTRMADP_3_USA-CLIMATECHANGE-BRUSSELS
Ντόναλντ Τουσκ και Λι Κετσιάνγκ στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο ΕΕ – Κίνας (REUTERS/Virginia Mayo/Pool)

«Η ΕΕ και η Κίνα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν κάθε μορφή προστατευτισμού και να προωθήσουν το ελεύθερο και βασισμένο σε κανονισμούς εμπόριο», αναφέρεται -με σαφή υπαινιγμό για την πολιτική Τραμπ- στη δήλωση.

Η Κίνα δέχεται ακόμη και να ανοίξει το ζήτημα της πλεονάζουσας (κινεζική) παραγωγής ατσαλιού, μετά και τις καταγγελίες πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι τα επίπεδα εξαγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος από την Κίνα έχουν προκαλέσει μία παγκόσμια κρίση ατσαλιού, με αποτέλεσμα να κλείνουν εργοστάσια και να χάνονται θέσεις εργασίας.

2017-06-02T105904Z_1800665824_RC1104C71C00_RTRMADP_3_USA-CLIMATECHANGE-BRUSSELS
Διαδηλωτές με συνθήματα κατά της κινεζικής κυβέρνησης και υπέρ του Θιβέτ στις Βρυξέλλες (REUTERS/Francois Lenoir)

Σύμφωνα με αναλυτές η χώρα οδεύει προς την εκπλήρωση των στόχων πολύ πριν από το 2030 που ορίζει η συμφωνία. Η κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, το 2016. Η τελευταία μονάδα παραγωγής που λειτουργεί με άνθρακα στο Πεκίνο έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο. Και πρόσφατα η χώρα εγκαινίασε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο σε λίμνη στην επαρχία Ανχούι.

Η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας -και άρα εμπορίου- με άλλες χώρες και κατ’ επέκταση να προωθήσει την ατζέντα της (Βόρεια Κορέα, Νότια Σινική Θάλασσα κλπ.) σε διεθνές επίπεδο.

«Αν δεν πρόκειται να είναι πια εκεί, στο πλευρό της ΕΕ, οι ΗΠΑ, τότε θα μπορούσε να αναδειχθεί η Κίνα ως ο επόμενος ηγέτης», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η Κριστιάνα Φιγκουέρες, πρώην στέλεχος του ΟΗΕ για το Κλίμα. Το ζήτημα είναι αν θέλει αυτόν τον ηγετικό ρόλο η Κίνα.

«Η Κίνα θέλει να προστατεύσει την οικονομία της, να είναι ανταγωνιστική στο μέλλον», επεσήμανε η Φίναμορ. Και ξεκινά συνάπτοντας συμφωνίες με την ΕΕ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...