655
Ο πάπας χαιρετά τους πιστούς από το παράθυρο του Βατικανού, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Κυριακή | Vatican Media/­Handout via REUTERS

Κίεβο: Οργή για την προτροπή του πάπα να διαπραγματευθεί η Ουκρανία με τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2024, 19:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/3/2024, 12:00
Ο πάπας χαιρετά τους πιστούς από το παράθυρο του Βατικανού, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, την Κυριακή
|Vatican Media/­Handout via REUTERS

Κίεβο: Οργή για την προτροπή του πάπα να διαπραγματευθεί η Ουκρανία με τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2024, 19:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/3/2024, 12:00

Η Ουκρανία απάντησε με δριμύτητα στον πάπα Φραγκίσκο, την Κυριακή, και δεσμεύτηκε ότι δεν θα παραδοθεί «ποτέ» μπροστά στη Ρωσία, αντιδρώντας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο ποντίφικας, στην οποία ζήτησε από το Κίεβο να έχει «το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτεί».

«Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Για αυτήν τη σημαία ζούμε, πεθαίνουμε και θριαμβεύουμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», απάντησε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Χ.

«Όταν πρόκειται για τη λευκή σημαία, γνωρίζουμε τη στρατηγική του Βατικανού κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του 20ου αιώνα. Καλώ να αποφεύγει να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και να στηρίξει την Ουκρανία και τον λαό της στη μάχη της για τη ζωή», συμπλήρωσε, αναφερόμενος προφανώς στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ο πάπας Φραγκίσκος «να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την έκκληση του ποντίφικα μια εξ’ αποστάσεως «εικονική μεσολάβηση».

Ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε ευθέως στον πάπα ή στα χθεσινά του σχόλια αλλά είπε ότι οι ιδέες του ποντίφικα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσπάθειες θρησκευτικών προσωπικοτήτων στην Ουκρανία να βοηθήσουν τη χώρα.

«Μας στηρίζουν με προσευχές, με συζητήσεις και με πράξεις. Αυτό είναι πραγματικά μια εκκλησία για τους ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι. «Οχι 2.500 χιλιόμετρα μακριά, κάπου, μια εικονική μεσολάβηση μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να σε καταστρέψει», πρόσθεσε.

Τι είπε ο πάπας

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS και προβλήθηκε το Σάββατο, ο πάπας, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε να μην «ντραπεί να διαπραγματευτεί προτού η κατάσταση επιδεινωθεί. Πιστεύω πως οι πιο ισχυροί είναι εκείνοι που βλέπουν την κατάσταση, σκέφτονται τους ανθρώπους και έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν. Σήμερα μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση, με τις ισχυρότερες διεθνείς δυνάμεις. Η λέξη διαπραγμάτευση είναι λέξη θάρρους».

Μπορεί να νιώθεις ντροπή,…« αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Μετά την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, προχώρησε σε διευκρίνιση των δηλώσεων του πάπα: «O πάπας χρησιμοποίησε τον όρο “λευκή σημαία”, κάνοντας και πάλι χρήση της εικόνας που επέλεξε ο δημοσιογράφος, για να αναφερθεί στην λήξη των εχθροπραξιών, την εκεχειρία που επιτυγχάνεται με το θάρρος της διαπραγμάτευσης. Αναφερόμενος σε κάθε εμπόλεμη κατάσταση, ο πάπας τόνισε με σαφήνεια ότι η διαπραγμάτευση δεν αποτελεί ποτέ παράδοση», πρόσθεσε ο Μπρούνι.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Βατικανό αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή της, στις δηλώσεις του πάπα:

«Είναι πολύ σημαντικό να φέρεται κανείς με συνοχή. Όταν γίνεται αναφορά σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο ζούμε τώρα, πρέπει να μας γίνει μάθημα ο Β’: την περίοδο εκείνη, υπήρξε κανείς ο οποίος μίλησε για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Χίτλερ και για λευκή σημαία για να τον ικανοποιήσουν; Το μάθημα είναι μόνο ένα: αν θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σκοτώσουμε τον Δράκο!».

Μπέρμποκ: Δεν καταλαβαίνω τη θέση του πάπα

Δήλωση για το θέμα έκανε και η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνει» τη θέση του πάπα.

Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η Μπέρμποκ είπε:

«Πιστεύω πως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά παρά μόνο όταν τα δεις ο ίδιος», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία έχει μεταβεί επανειλημμένα στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της με παιδιά της Ουκρανίας που πλήττονται από τον πόλεμο, λέει πως αναρωτήθηκε: «Πού είναι ο πάπας; Ο πάπας οφείλει να είναι εν γνώσει αυτών των πραγμάτων».

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε πως, αν η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της «δεν επιδείξουν δύναμη τώρα, δεν θα υπάρξει ειρήνη. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...