795
Η ελβετική σημαία ανεμίζει έξω από τα κεντρικά της Credit Suisse, στη Ζυρίχη | REUTERS/Arnd Wiegmann

Κατηγορίες κατά της Credit Suisse για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 17:07
Η ελβετική σημαία ανεμίζει έξω από τα κεντρικά της Credit Suisse, στη Ζυρίχη
| REUTERS/Arnd Wiegmann

Κατηγορίες κατά της Credit Suisse για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2022, 17:07

Μια μαζική διαρροή δεδομένων που αφορούν 18.000 λογαριασμούς 30.000 πελατών της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse έφερε στο φως τον κρυμμένο πλούτο πελατών της που εμπλέκονται σε βασανιστήρια, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα. Σε κάποιους από αυτούς, μάλιστα, έχουν επιβληθεί ποινές και κυρώσεις.

Οι 30.000 πελάτες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και έχουν στους λογαριασμούς τους 96 δισ. ευρώ, σε μία από τις πιο γνωστές ελβετικές τράπεζες, όπως αποκάλυψε δημοσιογραφική έρευνα πολλών ΜΜΕ, αντίστοιχη αυτής που αποκάλυψε τα Panama Papers.

Από τα στοιχεία προκύπτουν εκτεταμένες αποτυχίες για επισταμένο έλεγχο της τράπεζας, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της εδώ και δεκαετίες να εξαλείψει τους ύποπτους πελάτες και τα παράνομα κεφάλαια. Επίσης, αποκαλύπτουν πώς η Credit Suisse επανειλημμένα άνοιξε ή διατήρησε τραπεζικούς λογαριασμούς για ευρεία γκάμα «επικίνδυνων» πελατών από όλο τον κόσμο.

Ενα πρόσωπο έδωσε στη Sueddeutsche Zeitung την πληροφορία για τους λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν από τη δεκαετία του 1940 ως τη δεκαετία του 2010, ενώ κάποιοι παραμένουν ανοιχτοί ακόμα και σήμερα.

«Πιστεύω ότι οι ελβετικοί νόμοι για το τραπεζικό απόρρητο είναι ανήθικοι», δήλωσε ο πληροφοριοδότης. «Το πρόσχημα της προστασίας των οικονομικών προσωπικών δεδομένων είναι απλώς ένα φύλλο συκής που καλύπτει τον ντροπιαστικό ρόλο των ελβετικών τραπεζών ως συνεργατών φοροφυγάδων», συμπλήρωσε.

Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε την πληροφορία με το Δίκτυο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και με 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, περιλαμβανομένων των New York Times, του Guardian και του Monde.

Οι κάτοχοι λογαριασμών περιελάμβαναν έναν αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, αξιωματούχους της Βενεζουέλας που εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς και τους γιους του πρώην αιγύπτιου δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.

Επίσης, συγκαταλέγονται ένας διακινητής ανθρώπων που έχει καταδικαστεί στις Φιλιππίνες, ένας επικεφαλής χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που έχει φυλακιστεί για δωροδοκία και ένας αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που είχε διατάξει τη δολοφονία της συντρόφου του, μιας λιβανέζας ποπ σταρ.

Λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα έχουν επίσης αρκετοί αρχηγοί κρατών, δικτάτορες, υπουργοί, πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών, ολιγάρχες και επιχειρηματίες με αμφιλεγόμενη φήμη.

Μεταξύ αυτών είναι και πρώην στέλεχος της Siemens που το 2008 καταδικάστηκε για δωροδοκία. Πρόκειται για πελάτη με έξι λογαριασμούς στην τράπεζα.

Μυστικούς λογαριασμούς στην Credit Suisse είχαν ακόμα ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Αγιάντ Αλάουι, ο εκλιπών αλγερινός πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Αρμεν Σαρκισιάν.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμα ότι ένας λογαριασμός ιδιοκτησίας του Βατικανού χρησιμοποιήθηκε για να δαπανηθούν 350 εκατ. ευρώ σε αμφιλεγόμενη επένδυση ακινήτων στο Λονδίνο, η οποία σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ποινικής δίκης.

Ερευνα της ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας

Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με την Credit Suisse μετά τη διαρροή των στοιχείων.

«Γνωρίζουμε τα άρθρα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της ελβετικής Αρχής Εποπτείας της Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA). «Εδώ και χρόνια οι εποπτικές δραστηριότητές μας επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματος», πρόσθεσε.

Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση έπειτα από μια σειρά σκανδάλων στη διαχείριση κινδύνων και ζημιά 1,6 δισ. ελβετικών φράγκων το 2021, σημείωσαν μεγάλες απώλειες.

Πάντως, για την Credit Suisse, ακόμη και αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, τίθενται ζητήματα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της στη διαχείριση πλούτου, σύμφωνα με αναλυτές.

Τι απάντησε η τράπεζα

Σε ανακοίνωσή της, την Κυριακή, η τράπεζα αρνήθηκε τις κατηγορίες:

«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας.

»Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και οι λογαριασμοί αυτών των θεμάτων βασίζονται σε μερικές ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο, με αποτέλεσμα ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας », σημείωσε η τράπεζα.

«Το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, ενώ πάνω από το 60% είχαν κλείσει πριν από το 2015», ισχυρίστηκε η τράπεζα, η οποία τόνισε ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.

Οπως σημειώνει ο Guardian, πάντως, πάνω από τα δύο τρίτα των λογαριασμών άνοιξαν μετά το 2000. Πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη ενεργοί την τελευταία δεκαετία και ένα μέρος τους παραμένουν ανοιχτοί σήμερα.

Η Credit Suisse πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ακατάλληλων πελατών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως, εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.

Μάλιστα, ο Monde προσθέτει ότι κάποιοι ρεπόρτερ εμφανίστηκαν ως «εύποροι πελάτες που αναζητούν διακριτικότητα» και τους προτάθηκαν εργαλεία που επιτρέπουν να ανοίξει κανείς λογαριασμό ανωνύμως, ακόμη και να δημιουργήσει εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και καταπιστεύματα -ένας τρόπος αντικατάστασης των ανώνυμων λογαριασμών, πρακτική που σταματά σταδιακά στην Ελβετία.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα δημοσιογραφικά ευρήματα, σε πολλούς από τους πελάτες δεν θα έπρεπε να επιτρέψει η τράπεζα να έχουν συναλλαγές μαζί της, ενώ πρώην και νυν εργαζόμενοι είπαν ότι ενθαρρύνεται η ανάληψη κινδύνου από μέρους τους για τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...