376
Ουρές έξω από εκλογικό τμήμα στη Βόρεια Καρολίνα | REUTERS/Jonathan Drake

H έξαρση κορονοϊού στις μεσοδυτικές ΗΠΑ στενεύει τα περιθώρια για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 13:24
Ουρές έξω από εκλογικό τμήμα στη Βόρεια Καρολίνα
|REUTERS/Jonathan Drake

H έξαρση κορονοϊού στις μεσοδυτικές ΗΠΑ στενεύει τα περιθώρια για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 13:24

Την ώρα που το Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ κατάφερε να… τερματίσει την πανδημία του κορονοϊού, οι ΗΠΑ σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 82.000, ενώ οι νεκροί έφτασαν τις 233.000 και οι νοσηλευόμενοι τις 45.000!

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, έχουν μολυνθεί 500.000 άτομα και έχουν πεθάνει 5.600.

Η έκρηξη των κρουσμάτων αυτή την περίοδο σημειώνεται στις μεσοδυτικές και νοτιοδυτικές πολιτείες. Το Ιλινόι, με 31.000 κρούσματα σε μία εβδομάδα, και το Τέξας, όπου στο Ελ Πάσο, η πλειοψηφία των κατοίκων έχει μολυνθεί, είναι από τις περιοχές που παίρνουν τα πιο αυστηρά μέτρα.

Η Πενσιλβάνια, μία από τις κρίσιμες πολιτείες για το εκλογικό αποτέλεσμα, επίσης ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο κορονοϊός θα παίξει τελικά τον μεγαλύτερο ρόλο στις εκλογές και τα δεδομένα είναι σαφώς εναντίον του Τραμπ, καθώς οι Αμερικανοί τον κατηγορούν για εγκληματικές παραβλέψεις στη διαχείριση της πανδημίας, όχι μόνο στο ξεκίνημά της, αλλά σε όλη της τη διάρκεια, κάτι που συνεχίζεται.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ συνεχίζει την εκστρατεία του στις κρίσιμες πολιτείες, με προγραμματισμένες στάσεις σε Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Γουισκόνσιν και Μινεσότα. Σε όλες τις συγκεντρώσεις του, μαζεύονται χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς αποστάσεις, και πολλοί χωρίς μάσκες. Από όποιες περιοχές περνά, λίγες ημέρες μετά, τα κρούσματα παρουσιάζουν αύξηση.

Ολες οι δημοσκοπήσεις, και ενώ έχουν ήδη ψηφίσει 75 εκατομμύρια Αμερικανοί –αριθμός ρεκόρ– δείχνουν τον Μπάιντεν μπροστά από τον Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια, προηγείται με 5,6 μονάδες, στο Γουισκόνσιν με 6,8% και στο Μίσιγκαν με 7,9%.

Σύμφωνα με τους Finacial Times, στις πολιτείες όπου τα κρούσματα κορονοϊού παρουσίασαν αύξηση κατά 7% την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάιντεν προηγείται με 4,3%, ενώ στις πολιτείες όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6%, το προβάδισμά του είναι στο 1,4% κατά μέσο όρο.

Μία από τις ομάδες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μεταστροφή υπέρ του Μπάιντεν είναι οι λευκές γυναίκες με πανεπιστημιακά πτυχία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κορονοϊός έχει δώσει μια ώθηση της τάξης του 2% στον Μπάιντεν, σε πανεθνικό επίπεδο. Αν κερδίσει με μεγάλη διαφορά, λένε οι ειδικοί, η συμβολή της πανδημίας θα είναι μικρή. Αν όμως η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρή, ο κορονοϊός θα βάλει τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Πάντως, σε σχέση με το καλοκαίρι, ο Τραμπ έχει καλύψει μέρος της διαφοράς από τον Μπάιντεν, σε Φλόριντα και Αριζόνα, όπου τα ποσοστά των δύο υποψηφίων είναι σχεδόν ίσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...