812
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Και ξαφνικά ο Εβρος άδειασε – «Κανένας εφησυχασμός, η μάχη συνεχίζεται», το μήνυμα Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 15:25
Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής στο Μαξίμου
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Και ξαφνικά ο Εβρος άδειασε – «Κανένας εφησυχασμός, η μάχη συνεχίζεται», το μήνυμα Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 15:25

Και ξαφνικά οι κατά δήλωση του Ερντογάν, «εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες» –στη συντριπτική τους πλειονότητα αφγανοί, σομαλοί και τουρκμένοι ισλαμιστές που χρησιμοποιούσε το τουρκικό καθεστώς για την άσκηση πίεσης στα ελληνικά σύνορα (και της ΕΕ)– εξαφανίστηκαν!

Σε μία αιφνίδια κίνηση –και αφού είχαν αποκρουστεί από τις ελληνικές δυνάμεις όλες οι απόπειρες διάρρηξης του φράχτη στα σύνορα– η τουρκική στρατοχωροφυλακή εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή στη συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε απέναντι από τις Καστανιές.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάστηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αφορμή για την επιχείρηση εκκένωσης αποτέλεσε η κρίση του κορονοϊού. Με άλλα λόγια, η υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της Τουρκίας λόγω των εκατομμυρίων προσφύγων-μεταναστών που είχε συγκεντρώσει ως «πατέρας» όλων των κατατρεγμένων μουσουλμάνων ανά την υφήλιο ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η νομαρχία της Αδριανούπολης μίσθωσε και πάλι λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας, όπου, σύμφωνα πάντα με το Anadolu, θα τεθούν σε καραντίνα.

Το «πάρτι» χειραγώγησης χιλιάδων μεταναστών που άρχισε με τη δήλωση Ερντογάν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη, είχε μόλις τελειώσει. Τουλάχιστον προσωρινά.

Εξού και η δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τις εξελίξεις στον Εβρο, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε στο Μαξίμου. «Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο», είπε στην πρώτη του αντίδραση, «αλλά η μάχη αυτή –μην έχετε καμία αμφιβολία– ότι συνεχίζεται».

Η σπουδή πάντως με την οποία ελήφθη η απόφαση των Τούρκων για την εκκένωση της περιοχής του Παζάρκουλε δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς μόλις μία ημέρα πριν ο εξόχως ομιλητικός τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι 150.600 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ελλάδα στο ύψος του Παζάρκουλε, αλλά και ότι άλλοι 4.600 παραμένουν στην περιοχή.

Σε μία ακόμη προσπάθεια να παρουσιάσει την Τουρκία ως προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αιτούντων άσυλο, ο Σοϊλού διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι τουρκικές αρχές φροντίζουν για όλες τις ανάγκες τους, σπεύδοντας να σημειώσει ότι εν τω μεταξύ «οι διελεύσεις από τα σύνορα συνεχίζονται»!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα 15 λεωφορεία με περίπου 1.000 μετανάστες, ξεκίνησαν την Πέμπτη από την Αδριανούπολη και έφτασαν την Παρασκευή στον κεντρικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων στο Εσενλέρ της Κωνσταντινούπολης, όπου, αφού κατανεμηθούν σε διάφορους κρατικούς ξενώνες, θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Αλλοι θα σταλούν σε άλλες τουρκικές πόλεις, όπως οι Μαλάτια και Κιουτάχεια.

Ενα δεύτερο κομβόι λεωφορείων αναμενόταν να ξεκινήσει αργότερα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ ολόκληρος ο πρόχειρος καταυλισμός που είχε στηθεί αυτές τις ημέρες απέναντι από τις Καστανιές τυλίχθηκε σε φλόγες. Κατά τους Τούρκους, για λόγους απολύμανσης. Στην πραγματικότητα, για μην επιστρέψει κανείς.

Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές των προσφύγων είχαν μόλις βάλει φωτιά στις σκηνές τους, αφού πρώτα τους είχαν οδηγήσει (εργαλειοποιήσει) ως μέσο πίεσης στα σύνορα και εκβιασμού της ΕΕ.

Στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη για τις εξελίξεις στον Εβρο, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, Κωνσταντίνου Φλώρου και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και τη διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα στην οποία απέδειξαν ότι βρίσκονται οι επιφορτισμένες με τη φύλαξη των συνόρων δυνάμεις.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός μετέφερε τη διαπίστωση ότι ο πρόχειρος καταυλισμός, ο οποίος είχε δημιουργηθεί μετά το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας στην τουρκική πλευρά των συνόρων, είχε διαλυθεί και όσοι βρίσκονταν εκεί είχαν απομακρυνθεί.

Για μία ακόμη φορά, συνεχάρη όλους όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση επιτήρησης και φύλαξης των συνόρων:

«Θέλω, με την ευκαιρία αυτή», είπε, «να συγχαρώ και πάλι την Ελληνική Αστυνομία, τις Ενοπλες Δυνάμεις και όσους συνεισέφεραν σε αυτή την πολύ μεγάλη, επίπονη προσπάθεια να φυλάξουμε τα σύνορά μας όλο αυτό τον τελευταίο μήνα».

Οπως υπογράμμισε όμως, το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες ενδεχομένως να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι αυξημένες πιέσεις στα σύνορα, «δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε εγκαθιδρύσει ένα μηχανισμό ανθρώπινο, τεχνολογικό, αλλά και σε επίπεδο φυσικών μέσων που να εξασφαλίζει ότι τα σύνορά μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν απόλυτα προστατευμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς ξανά να εκβιάσει την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν τον τελευταίο μήνα».

Κατά την τηλεδιάσκεψη, επισημάνθηκε η  ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Εβρο το επόμενο διάστημα και να γίνει αναδιοργάνωση δυνάμεων δίχως να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, ενώ τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καθώς επίσης ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική ευρωπαϊκή παρουσία στον Έβρο και στα νησιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...