369
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ από χρόνια ζούσε μακριά από τη Βόρεια Κορέα | Reuters

Ηταν ο δολοφονημένος αδελφός του Κιμ πληροφοριοδότης της CIA;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 08:37
Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ από χρόνια ζούσε μακριά από τη Βόρεια Κορέα
|Reuters

Ηταν ο δολοφονημένος αδελφός του Κιμ πληροφοριοδότης της CIA;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 08:37

Πληροφοριοδότης της CIA φέρεται να ήταν ο δολοφονημένος το 2017 στη Μαλαισία Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο ετεροθαλής αδελφός του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, αποκάλυψε τη Δευτέρα η Wall Street Journal.

Επικαλούμενη -χωρίς να το κατονομάσει- ένα «πρόσωπο ενημερωμένο για το ζήτημα», πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες για τη σχέση του Κιμ Γιονγκ Ναμ με την CIA δεν είναι σαφείς.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητες πηγές ενώ και η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την WSJ, υπήρχε «σύνδεση» ανάμεσα στη CIA και τον Κιμ Γιονγκ Ναμ. Πάντως, κατά το δημοσίευμα, «πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο ετεροθαλής αδελφός, ο οποίος ζούσε εκτός Βόρειας Κορέας για αρκετά χρόνια και δεν διέθετε καμία γνωστή βάση υποστηρικτών στην Πιονγιάνγκ, ήταν απίθανο να μπορεί να δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες στη μυστικοπαθή χώρα».

Κατά τους αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είναι σχεδόν βέβαιο πως βρισκόταν σε επαφή και με μυστικές υπηρεσίες και άλλων κρατών, ιδίως της Κίνας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ διατάχθηκε από την Πιονγιάνγκ, καθώς ο ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε επικρίνει τη δυναστική διακυβέρνηση της οικογένειας των Κιμ στη χώρα του. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει διαψεύσει την κατηγορία.

Δύο νεαρές γυναίκες κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ ψεκάζοντας στο πρόσωπό του υγροποιημένο VX, ένα απαγορευμένο χημικό όπλο, στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας τον Φεβρουάριο του 2017. Η μία, υπήκοος Βιετνάμ, αποφυλακίστηκε τον Μάιο, η άλλη, υπήκοος Ινδονησίας, αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την WSJ, η πηγή επισήμανε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ πήγε στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο του 2017 για να συναντηθεί με την επαφή του στη CIA, αν και αυτός μπορεί να μην ήταν ο μοναδικός λόγος του ταξιδιού του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν συναντηθεί δύο φορές, στο Ανόι τον Φεβρουάριο και στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018. Παρά το ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φάνηκαν να οικοδομούν προσωπική σχέση, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...