394
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε συνεδρίαση της Βουλής | REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ιταλία: Κερδίζει έδαφος η Ακροδεξιά, υποχωρεί η δημοτικότητα του Κόντε

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 20:38
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε συνεδρίαση της Βουλής
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Ιταλία: Κερδίζει έδαφος η Ακροδεξιά, υποχωρεί η δημοτικότητα του Κόντε

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 20:38

Μακροβιότερος από όσο θα περίμεναν πολλοί έχει αποδειχθεί ως τώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, ο οποίος την Κυριακή έχει να αντιμετωπίσει σημαντική πολιτική δοκιμασία κατά τις εκλογές που γίνονται σε επτά περιφέρειες και σε 1.000 δήμους.

Είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά το κύμα της πανδημίας που σάρωσε την Ιταλία, αφήνοντας πάνω από 30.000 νεκρούς και μια χώρα σε αυστηρή αυτοαπομόνωση για εβδομάδες.

Τα προγνωστικά δείχνουν ότι η Ακροδεξιά θα κερδίσει έδαφος. Αν και οι ψηφοφόροι γενικά εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε χειρίστηκε την πανδημία, η δημοτικότητά του έχει τις τελευταίες εβδομάδες υποχωρήσει λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της οικονομικής κρίσης.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) και οι Δημοκρατικοί (PD), παραμένουν αδύναμοι σε περιφερειακό επίπεδο, γράφει ο Guardian, ενώ η ακροδεξιά συμμαχία υπό τον Ματέο Σαλβίνι είναι σε καλύτερη θέση.

Στο Μάρκε, ένας υποψήφιος του μικρού ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας ενδέχεται να κερδίσει την επαρχία έπειτα από 25 χρόνια νικών της Κεντροαριστεράς.

Η Ακροδεξιά εκμεταλλεύτηκε το Μεταναστευτικό, ανακαλώντας τη δολοφονία μιας 18χρονης στην περιοχή το 2018, η οποία φέρεται να έγινε από παράνομο μετανάστη. Λίγες ημέρες αργότερα, ακροδεξιός πυροβόλησε και τραυμάτισε έξι Αφρικανούς σε εκδίκηση, όπως ισχυρίστηκε, για τον θάνατο της κοπέλας.

Εκλογικό θρίλερ, από την άλλη πλευρά, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην Τοσκάνη, προπύργιο της Αριστεράς εδώ και 50 χρόνια. Η απώλεια της Τοσκάνης θα ήταν παρόμοια με την απώλεια της Καλιφόρνιας για τους Δημοκρατικούς, εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα πολιτικός επιστήμονας. Η Λέγκα έχει κερδίσει μικρούς και μεγαλύτερους δήμους και επιδιώκει να πάρει με το μέρος της και την περιφέρεια.

Αντιθέτως, η Λέγκα θα διατηρήσει τη Λιγουρία (όπου επειδή το PD και το M5S δεν κατάφεραν να συνασπιστούν θα χάσουν την περιφέρεια) και το Βένετο.

Πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να ελπίζει στην Καμπανία, όπου ο νυν περιφερειάρχης Βιτσέντζο ντε Λούκα πιστώνεται με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εκλογές γίνονται και στην Αόστα με την ιδιαιτερότητα ότι η μικρή περιφέρεια έχει το δικό της κομματικό σύστημα.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών, τυχόν αρνητικά αποτελέσματα θα μεταφέρουν την πίεση στον πρόεδρο του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι ενώ στα Πέντε Αστέρια θα ενταθεί η εσωστρέφεια και οι διαμάχες, κλυδωνίζοντας την κυβέρνηση.

Η συγκυρία είναι ευαίσθητη, την ώρα μάλιστα που η Ιταλία συντάσσει το πλάνο της για τα 209 δισ. ευρώ που έχει να λάβει από το Ταμείο Ανάπτυξης. Στο Κοινοβούλιο όμως δεν υπάρχει εναλλακτική, ένα διαφορετικό πολιτικό σχήμα που θα μπορούσε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...