591
H ιρανή κατάσκοπος (αριστερά) που παρέσυρε τον ερωτευμένο αντιφρονούντα (δεξιά) και τον έστειλε στις φυλακές των μουλάδων | Sky News

Ιρανή Μάτα Χάρι, ένας ερωτύλος αντιφρονών και στο βάθος… ΜΙΤ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 16:11
H ιρανή κατάσκοπος (αριστερά) που παρέσυρε τον ερωτευμένο αντιφρονούντα (δεξιά) και τον έστειλε στις φυλακές των μουλάδων
|Sky News

Ιρανή Μάτα Χάρι, ένας ερωτύλος αντιφρονών και στο βάθος… ΜΙΤ

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 16:11

Πρόκειται για σχετικά φρέσκο (οκτωβριανό) επεισόδιο κατασκοπείας, επί τουρκικού εδάφους, που, αν αληθεύει στις διαστάσεις που περιγράφονται, ασφαλώς σχετίζεται με την επικοινωνία (την πότε έτσι και την πότε αλλιώς) των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Ιράν.

Το όλο θέμα ωστόσο προσφέρεται και για πυροδότηση πολιτικής φύσεως ερωτημάτων, του τύπου: «Τι μπορεί να επιδιώκει στην παρούσα φάση ο Ερντογάν και παίζει τέτοιο χαρτί;» ή «Ενώ συνεργάζεται με τους μουλάδες, γιατί ταυτόχρονα τους καταγγέλλει στη Δύση;» Το επεισόδιο, πάντως, όπως εκτιμούν διεθνή Μέσα, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στις ιρανοτουρκικές σχέσεις.

Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα όμως, έχοντας κατά νου ότι οι πληροφορίες που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση προέρχονται αποκλειστικά από τους Τούρκους.

Το στόρι συνοψίζεται στα εξής: ένας αντιφρονών Ιρανός που ζούσε στη Σουηδία απήχθη στην Κωνσταντινούπολη από ιρανούς πράκτορες, αφού πρώτα σαγηνεύτηκε από κάποια Μάτα Χάρι με τσεμπέρι, από ιρανικής κοπής κατασκοπίνα δηλαδή. Ζαλισμένος από έρωτα πήρε το αεροπλάνο, προσγειώθηκε στην Πόλη, αλλά πιάστηκε στη φάκα των Ιρανών και κατόπιν προσήχθη στο πραιτώριο της Τεχεράνης για τα περαιτέρω, πληρώνοντας έτσι πολύ ακριβά τα μάτια της κοπέλας.

Το βρετανικό δίκτυο Sky News, όπου φιλοξενήθηκε το ρεπορτάζ, δήλωσε μετά βεβαιότητος ότι διαθέτει την ικανότητα «αποκλειστικής πρόσβασης στα αρχεία της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής» και διατείνεται ανεπιφύλακτα ότι «ο ακτιβιστής της ιρανικής αντιπολίτευσης» Χαμπίμπ Σάαμπ έπεσε πρώτα στη θηλυκή ξόβεργα και κατόπιν στα χέρια των ανακριτών του με τα κλεκτρόδια και το… καλάι. (Αν το καλοσκεφτεί κανείς και με κάποιο κέφι, για την υπερσυντηρητική θεοκρατία η κίνηση «γυναίκα-δόλωμα» είναι πράξη σούπερ επαναστατική, πιθανότατα συνιστά βόμβα στα θεμέλια του καθεστώτος…)

Το ρεπορτάζ του Sky News εφιστά την προσοχή στο ότι ο απαχθείς και συλληφθείς Σάαμπ αντιμετωπίζει πλέον ποινή εκτέλεσης στην πατρίδα του. Για να αποτραπεί τέτοια εξέλιξη, «οι φίλοι του και η οικογένειά του καλούν επειγόντως την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα σε άμεση παρέμβαση για να τον σώσουν». Αυτή η φράση μπορεί να διαβαστεί και σαν επίκληση των δημοκρατικών ευαισθησιών της δημοκρατικής Ευρώπης από πλευράς τής εξίσου… δημοκρατικής με αυτήν Τουρκίας. Και ο νοών νοείτω.

Ο χρόνος θα δείξει αν από αυτήν την υπόθεση υπάρξουν πραγματικές εντάσεις μεταξύ της Αγκυρας και της Τεχεράνης. Προς το παρόν υπάρχουν τα ερωτήματα, όπως είπαμε παραπάνω, που αφορούν τα παίγνια του Ερντογάν, δεδομένου ότι η τουρκική επικράτεια είναι «άντρο» κατασκόπων του Ιράν με στοχευμένη δράση εναντίον των εσωτερικών εχθρών του. Αλλο ένα δεδομένο, που προκύπτει από την παραπάνω αλήθεια, είναι η στήριξη των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που επιχειρούν στην Τουρκία από τον ντόπιο παράγοντα. Συνεπώς, η από πλευράς Τούρκων διαρροή της υπόθεσης Σάαμπ στον Τύπο μπορεί να σημαίνει ότι ο Ερντογάν μάλλον στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο.

Πρώτοι αποδέκτες του είναι οι  μουλάδες: «Προσέξτε τι και πώς το κάνετε, γιατί μπορούμε να σας δώσουμε». Το έκαναν, άλλωστε, οι Τούρκοι αυτό και μετά την υπόθεση της δολοφονίας του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, πάλι στην Κωνσταντινούπολη: διά των διαρροών τους προσπάθησαν να πιέσουν το Ριάντ, και σε πολλά επίπεδα. Η παράμετρος του Καυκάσου, έπειτα από τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας, μπορεί να είναι ένα άλλο μήνυμα «τουρκικής ισχύος» που επιθυμεί ο Ερντογάν να στείλει στην Τεχεράνη και για λόγους που αφορούν το ενδοϊσλαμικό ισοζύγιο επιρροής στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Παλαιστίνη.

Οι εξτρεμιστικές ερμηνείες του στυγνού τρόπου με τον οποίο οι Τούρκοι έδωσαν στη Δύση το Ιράν φθάνουν μέχρι του σημείου αυτού: ο Ερντογάν, λέει, όχι μόνο δηλώνει τη δημοκρατικότητά του έτσι, αλλά επανατοποθετείται σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη θεοκρατία, δηλαδή το εμπεδωμένο «πολιτικό Ισλάμ». Αλλά υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, που καταλήγουν σε άλλο συμπέρασμα: κάτι, επιμένουν, ζήτησε από την Τεχεράνη ο «σουλτάνος», αλλά δεν το πήρε…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...