257
Το υποβρύχιο μέσα από το φακό μέλους του πληρώματος του σκάφους της ακτοφυλακής των ΗΠΑ | Petty Officer 1st Class Luke Clayton

ΗΠΑ: «Τσάκωσαν» λαθρεμπόρους σε ναρκο-υποβρύχιο με 5.440 κιλά κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 18:14
Το υποβρύχιο μέσα από το φακό μέλους του πληρώματος του σκάφους της ακτοφυλακής των ΗΠΑ
|Petty Officer 1st Class Luke Clayton

ΗΠΑ: «Τσάκωσαν» λαθρεμπόρους σε ναρκο-υποβρύχιο με 5.440 κιλά κοκαΐνης

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 18:14

Το σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Valliant βρισκόταν χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά από την βάση του όταν «στρίμωξε» ένα αυτοσχέδιο ναρκο-υποβρύχιο μήκους 12 μέτρων, στο οποίο βρέθηκαν 5.440 κιλά κοκαΐνης αξίας άνω των 165 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι τέσσερις λαθρέμποροι που επέβαιναν στο υποβρύχιο συνελήφθησαν και αναμένεται εις βάρος τους να απαγγελθούν βαριές κατηγορίες.

Το Valiant, που ελλιμενίζεται στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, καθοδηγήθηκε προς το υποβρύχιο από την αρμόδια υπηρεσία που συντονίζει την επιβολή του νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, τα καρτέλ ναυπηγούν τα σκάφη αυτά στις ζούγκλες της Λατινικής Αμερικής για να μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με μικρότερο ρίσκο. Τα ναρκο-υποβρύχια είναι συνήθως κατασκευασμένα από υαλοβάμβακα, και πλέουν μερικώς βυθισμένα με εξωλέμβιες μηχανές. Προκειμένου να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ, οι πολυμήχανοι ναρκέμποροι τα επικαλύπτουν με ένα στρώμα μολύβδου που προκαλεί παρεμβολές στο σήμα!

Πριν από μερικά χρόνια το να μεταφέρει κανείς ναρκωτικά δι’ αυτού του τρόπου φάνταζε απίθανο. Ο Στίβεν Μπρικέι, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακτοφυλακής, δήλωσε ότι τα αυτοσχέδια υποβρύχια μεταφοράς ναρκωτικών αναμένεται να κατακλύσουν τις θάλασσες στο άμεσο μέλλον. Πριν από λίγους μήνες είχε εντοπιστεί ένα παρόμοιο σκάφος ανοιχτά του Εκουαδόρ.

Το πλήρωμα της ακτοφυλακής μπόρεσε να κατασχέσει λιγότερο από το ένα δέκατο του προαναφερθέντος φορτίου. Λόγω του γεγονότος ότι οι έμποροι είχαν ανοίξει τις ειδικές βαλβίδες προκειμένου να βυθίσουν το σκάφος υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια όσων συμμετείχαν στην προσπάθεια να «σωθεί» το φορτίο.

Ο Μάθιου Ουάλντρον, καπετάνιος του Valiant, επαίνεσε το πλήρωμά του «για την άρτια συνεργασία με το ναυτικό της Κολομβίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...