604
Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά με επιθετικό ύφος στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη | REUTERS

Brexit: «Επεσαν τα σαγόνια» των βουλευτών με το εριστικό ύφος του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:40
Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά με επιθετικό ύφος στη Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη
|REUTERS

Brexit: «Επεσαν τα σαγόνια» των βουλευτών με το εριστικό ύφος του Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2019, 11:40

Αναψε φωτιές στη Βρετανία το εριστικό και επιθετικό ύφος του Μπόρις Τζόνσον, στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου την Τετάρτη, την πρώτη μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που άνοιξε ξανά τη Βουλή και τον υποχρέωσε να επιστρέψει άρον άρον από τη Νέα Υόρκη.

Η άκρως πολωτική ομιλία και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την οργή των Εργατικών βουλευτών αλλά και αρκετών στο δικό του κόμμα.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν η Πόλα Σέριφ, βουλευτής των Εργατικών, του ζήτησε να χαμηλώσει τους τόνους καθώς η όξυνση του κλίματος βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτικών και των οικογενειών τους, που δέχονται απειλές από αγνώστους. Η Σέριφ του θύμισε τη δολοφονία της Τζο Κοξ, το 2016, βουλευτή των Εργατικών, που υποστήριζε την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, από ακροδεξιό φανατικό υποστηρικτή του Brexit. Η απάντηση του Τζόνσον με τη λέξη «τρίχες», άφησε για δευτερόλεπτα άφωνους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, που στη συνέχεια ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες, ενώ πολλοί αποχώρησαν.

Εκπληκτοι οι βουλευτές βλέπουν τον Μπόρις Τζόνσον να τους κουνά το δάχτυλο

Αργότερα, ο σύζυγος της Κοξ, δήλωσε στο Twitter, ότι «η συζήτηση για το Brexit έχει βυθιστεί στον λάκκο της πόλωσης» και ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουν τη μνήμη της συζύγου του είναι να υπερασπίζονται με πάθος όσα πιστεύουν και να αγωνίζονται για όσα έχουν κοινά χωρίς όμως να δαιμονοποιούν τον αντίπαλο.

Η Τζο Κοξ δολοφονήθηκε το 2016 από ακροδεξιό φανατικό υποστηρικτή του Brexit

Παρατηρητές, δημοσιογράφοι και αναλυτές του BBC συμφωνούν ότι ήταν η χειρότερη και πιο βίαιη λεκτικά συζήτηση που έχουν παρακολουθήσει στη βρετανική βουλή.

Ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου, που άνοιξε ξανά τη βουλή παρά τη θέλησή του και κάλεσε τους αντιπάλους του να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του ή να συμφωνήσουν σε νέες εκλογές. Τόνισε επίσης, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση της προθεσμίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει δρομολογηθεί για τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Στην ομιλία του, ο Τζόνσον, χρησιμοποίησε επανηλειμένα τους όρους «προδότες» και «παράδοση» της Βρετανίας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Η Πόλα Σέριφ του απάντησε: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προσβλητική και επικίνδυνη γλώσσα για νομοθεσία που δεν μας αρέσει. Στεκόμαστε εδώ, κάτω από την πλάκα με το όνομα της δολοφονημένης συναδέλφου μας και πολλοί από εμάς δεχόμαστε απειλές για την ζωή μας και παρενοχλούμαστε καθημερινά. Συχνά χρησιμοποιούν τις λέξεις του (Τζόνσον), “πράξη παράδοσης”, “προδότες” και έχω σιχαθεί αυτή τη γλώσσα. Πρέπει να την μετριάσουμε και πρώτος πρέπει να το κάνει ο πρωθυπουργός».

Προς έκπληξη όλων, ο Τζόνσον, απάντησε: «Κύριε πρόεδρε, πρέπει να πω ότι δεν έχω ακούσει μεγαλύτερες τρίχες σε όλη μου τη ζωή. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη της Τζο Κοξ (η οποία ήταν υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ) είναι να πραγματοποιήσουμε το Brexit».

Η απάντηση προκάλεσε διαμαρτυρίες ακόμα και στους Συντηρητικούς βουλευτές. Ενας μάλιστα, δήλωσε στο BBC: «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κοιτάξουμε το έθνος κατάματα και να του πούμε ότι σήμερα ήταν μία καλή μέρα».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η γλώσσα του Τζόνσον ήταν ίδια με της Ακροδεξιάς, ενώ η ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, τόνισε ότι τα λόγια του ήταν «ντροπιαστικά», ενώ κατέθεσε ότι άγνωστοι απείλησαν νωρίτερα το παιδί της.

Πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου, Τόρις που έχουν παραιτηθεί λόγω της αντίθεσής τους στον πρωθυπουργό, δήλωσαν ότι είπε «επικίνδυνα ψέμματα» και σοκαρίστηκαν από τον τρόπο που απάντησε στα σχόλια για την Τζο Κοξ.

Ακόμα και η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι «σε στιγμές τόσο μεγάλης έντασης, πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας την επίπτωση όσων λέμε σε όσους μας ακούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...