830
Νοσηλευτής κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου σε έφηβο, στην Πενσιλβάνια | REUTERS/Hannah Beier

Ξέφυγε πάλι ο κορονοϊός στις ΗΠΑ – 1.000 νεκροί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 11:22
Νοσηλευτής κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου σε έφηβο, στην Πενσιλβάνια
|REUTERS/Hannah Beier

Ξέφυγε πάλι ο κορονοϊός στις ΗΠΑ – 1.000 νεκροί για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2021, 11:22

Η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, το άνοιγμα των σχολείων, οι ανεμβολίαστοι και η απαγόρευση της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους (π.χ. σχολεία) που διαχειρίζονται ορισμένες πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, έχουν προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων και θυμάτων στις ΗΠΑ.

Την Τρίτη, κατέγραψαν περισσότερους από 1.000 θανάτους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 42 απώλειες την ώρα, η πλειοψηφία των οποίων σε πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 769 την ημέρα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διευρύνει τις αξιώσεις για αυτούς που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, τρένα και λεωφορεία και στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν την Τρίτη ανέρχονται σε 1.017 και με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ αυξάνεται στους 623.000. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Η προηγούμενη φορά που οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερους από 1.000 θανάτους σε ένα 24ωρο ήταν τον Μάρτιο.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς λόγω της νέας απειλής, με τον μέσο όρο των δόσεων που χορηγούνται σε επτά ημέρες να έχει αυξηθεί κατά 14% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αρχικά προσέφεραν κίνητρα, όπως ρευστό και επιβραβεύσεις για να εμβολιαστεί ο κόσμος, ωστόσο η άνοδος των κρουσμάτων έχει ωθήσει κάποιες εταιρείες και πολιτείες να επιβάλουν τον εμβολιασμό αν οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν τις δουλειές τους και να μη χρειάζεται να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Πελάτης επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στο προσωπικό, σε εστιατόριο του Μανχάταν

Ωστόσο, τα αμερικανικά νοσοκομεία συνεχίζουν να κατακλύζονται από νέους ασθενείς, καθώς οι νοσηλείες που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσον όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες 12 μέρες, τον υψηλότερο αριθμό σε έξι μήνες.

Ο αμερικανικός Νότος παραμένει το επίκεντρο του πρόσφατου ξεσπάσματος, με τη Φλόριντα να καταγράφει ρεκόρ σχεδόν 26.000 νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Μεταξύ των νέων κρουσμάτων που διαγνώσθηκαν βρίσκεται και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, η πολιτεία του οποίου αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά έξαρση της πανδημίας. Ο πλήρως εμβολιασμένος Αμποτ διεγνώσθη θετικός την Τρίτη, αλλά προς το παρόν δεν παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο Αμποτ κόλλησε σε μία εκδήλωση σε κλειστό χώρο με δεκάδες ανθρώπους γύρω του, όλοι χωρίς μάσκες, καθώς είναι γνωστός πολέμιος της μάσκας και την έχει απαγορέψει στα σχολεία, όπως και ο Ρον ΝτεΣάντις στη Φλόριντα. Πολλές σχολικές περιφέρειες, όμως, αψηφούν τις εντολές τους και κάνουν υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία.

Ραγδαία η αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά καθώς άνοιξαν τα σχολεία

Στο μεταξύ, κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων. Παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν.

Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται με COVID-19 αυξάνεται στη χώρα και ανερχόταν σε 1.834 ως χθες το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών, σε μια τάση που οι υγειονομικοί αποδίδουν στο ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πιο πιθανό να προσβάλει παιδιά από ό,τι το αρχικό στέλεχος Αλφα του νέου κορονοϊού.

Τεστ κορονοϊού σε παιδί στο Χιούστον του Τέξας

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν την πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων.

Τα παιδιά αφορούν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και θεωρείται ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα ευθύνεται για αυτό. Οσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται σε μεγαλύτερο αριθμό από το στέλεχος Δέλτα. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να έχουν εμβολιαστεί οι γονείς όταν έχουν παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ η σύσταση στις ΗΠΑ είναι ο εμβολιασμός όλων των παιδιών άνω των 12 ετών και η επιστροφή στις τάξεις με την απαραίτητη χρήση μάσκας, το οποίο όμως κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες, όπως στη Φλόριντα και το Τέξας, έχουν απαγορεύσει!

Μία μικρή μαθήτρια πλένει τα χέρια της στο σχολείο της στο Λος Αντζελες

Από τα 25 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ, ηλικίας 12-17 ετών, τα 10,9 έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της εταιρείας Pfizer, μιας και τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί σε ενήλικες 18 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό 4,2 εκατομμύρια παιδιά. Παρότι η σοβαρή νόσος είναι σπάνια στα παιδιά, είναι αναγκαίο να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά και να ληφθούν υπ’ όψιν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...