557
Ούτε ένα ποτήρι νερό δεν θέλουν να δώσουν οι οπαδοί της πολιτικής ορθότητας στον Στίβεν Πίνκερ | Wikipedia

ΗΠΑ: Η «αστυνομία σκέψης» στοχοποίησε τον διανοούμενο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 07:45
Ούτε ένα ποτήρι νερό δεν θέλουν να δώσουν οι οπαδοί της πολιτικής ορθότητας στον Στίβεν Πίνκερ
|Wikipedia

ΗΠΑ: Η «αστυνομία σκέψης» στοχοποίησε τον διανοούμενο

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2020, 07:45

Ο Στίβεν Πίνκερ είναι εγνωσμένης αξίας αμερικανός διανοούμενος και καθηγητής πανεπιστημίου, πολυγραφότατος και διάσημος συγγραφέας. Ουδείς σώφρων θα υποστήριζε ότι αντιπροσωπεύει τον λευκό ακροδεξιό περιθωριακό με το στειλιάρι, που επιδιώκει να σπάσει το κεφάλι του μαύρου. Και όμως, κάποιοι τον αντιμετώπισαν περίπου σαν τέτοιον, κυνηγό μαύρων κεφαλών δηλαδή, επειδή η σκέψη του δεν είναι του συρμού, δεν υπακούει στους κανόνες της πολιτικής ορθότητας.

Πεντακόσιοι ακαδημαϊκοί συνάδελφοί του υπέγραψαν επιστολή που τον κατηγορεί για τις δημοσιεύσεις του στο Twitter, οι οποίες «ελαχιστοποιούν τις φυλετικές αδικίες», όπως λένε. Και μια ομάδα 500 με τη φάμπρικα των «υπογραφών» απαιτεί τώρα να διαγραφεί ο Πίνκερ από τη λίστα των διακεκριμένων μελών της Γλωσσολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ!

Και τι έγραψε αυτός ο μεγάλος «εγκληματίας» για το οποίο είναι τόσο ένοχος; Οτι ο μεγάλος αριθμός φόνων μαύρων από την αστυνομία δεν προκύπτει πάντα από φυλετικές προκαταλήψεις, αλλά και από την λανθασμένη εκπαίδευση των αστυνομικών οργάνων. Και πότε το έγραψε; Το 2015!

Βεβαίως, η εν λόγω επιστημονική εταιρεία απέρριψε αμέσως το αίτημα των «υπογραφών», υποστηρίζοντας το αυτονόητο, ότι «δεν είναι αποστολή της εταιρείας ο έλεγχος της γνώμης των μελών της, ούτε του τρόπου έκφρασής της». Στο σημερινό πολιτικό και πολιτισμικό επίπεδο των ΗΠΑ, αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα, καθώς η ελευθερία της έκφρασης φαίνεται να περιορίζεται όταν διατυπώνονται απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την καταδυναστεύουσα τα πάντα πολιτική ορθότητα. Ή θα πεις το «ορθό» ή θα μείνεις στο μουγκό.

Δείγμα της ενοχλητικής ματιάς του καθηγητή πάνω στην ευτελή «πολιτική» πραγματικότητα των ΗΠΑ (και όχι μόνο αυτών) είναι και το παρακάτω σχόλιό του, που στηλιτεύει τη δήθεν πολιτική στάση η οποία συνεχώς χρησιμοποιεί το ρήμα «γαμώ» (με τη νεοελληνική σημασία του) για να εκφράσει, υποτίθεται, επαναστατικότητα, δημοκρατικότητα, αντιρατσισμό, κ.λπ. Στη φωτογραφία το συγκεκριμένο ρήμα -και στην προστακτική έγκλιση- αναγράφεται στο πλακάτ της κοπέλας. Το πλακάτ, δε, υπογράφεται από κάποια ιντερνετική αντιφασιστική οργάνωση…

Σε αντίθεση με τις 500 «υπογραφές» πολιτικής ορθότητας και πούρου φανατισμού, ο Πίνκερ έχει κατηγορήσει κάποια αμερικανικά πανεπιστήμια για στενομυαλιά και έχει καταδικάσει τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας κάθε κόμματος, ομάδας, γκρούπας και παρέας. Η δική του υπογραφή συγκαταλέγεται στις 150 των διανοουμένων εκείνων που συνέταξαν τη δημοσιευθείσα στο περιοδικό Harper’s  επιστολή, η οποία στηλιτεύει την υποκρισία του πνευματικού κόσμου στις ΗΠΑ. (Αυτήν την επιστολή υπογράφουν, σημειωτέον, διανοητές σαν τον Νόαμ Τσόμσκι, λόγου χάρη.)

Στους New York Times ο Πίνκερ δήλωσε ότι του αρκούν οι δικές του πλάτες για να σηκώσει το βάρος των συκοφαντιών και κατήγγειλε τους επικριτές του και οπαδούς της πολιτικής ορθότητας ως λογοκριτές, χαρακτηρίζοντας τη στάση τους «αστυνομία σκέψης».

Για να πάρετε μια ιδέα, ακολουθούν ορισμένα tweets του Πίνκερ που ξεσήκωσαν την μήνιν των επικριτών του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...