287
Εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ρουάνγκ, την Τετάρτη | Antara Foto/HO/BPBD Kab Sitaro/via REUTERS

Ινδονησία: Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά από έκρηξη ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 09:31
Εικόνα από την έκρηξη του ηφαιστείου Ρουάνγκ, την Τετάρτη
|Antara Foto/HO/BPBD Kab Sitaro/via REUTERS

Ινδονησία: Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά από έκρηξη ηφαιστείου

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 09:31

Η Ινδονησία έκλεισε ένα επαρχιακό αεροδρόμιο και απομάκρυνε χιλιάδες κατοίκους από την περιοχή του ηφαιστείου Ρουάνγκ, το οποίο εδώ και ημέρες εκτοξεύει λάβα, βράχους και στάχτη, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, κηρύσσοντας συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο για την κατάσταση αυτή.

Από την Τρίτη, έχουν σημειωθεί έξι εκρήξεις του ηφαιστείου στο απομακρυσμένο νησί Σιτάρο της επαρχίας του Βόρειου Σουλαουέζι. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε την Τετάρτη και εκτόξευσε σε ύψος ως και τριών χιλιομέτρων στον ουρανό μια κόκκινη στήλη λάβας, πυρακτωμένους βράχους και στάχτη.

«Τρέχουμε παιδιά», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας που κινηματογραφούσε την έκρηξη προσπαθώντας παράλληλα να απομακρυνθεί. «Φεύγουμε επειδή η στάχτη έχει φθάσει κοντά».

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ οι αρχές διεύρυναν στα έξι χιλιόμετρα τη ζώνη εκκένωσης, καθώς η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τα ηφαίστεια ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού.

«Το δυναμικό για περαιτέρω έκρηξη εξακολουθεί να είναι υψηλό, έτσι είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος της υπηρεσίας, Χερουνινγκτίας Ντέσι Πουρναμασάρι, κάνοντας λόγο για ταχεία κλιμάκωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Ηφαιστειολόγοι και σεισμολόγοι παρακολουθούν την έκρηξη του ηφαιστείου Ρουάνγκ, στο βάθος – EPA/BASARNAS HANDOUT

Η υπηρεσία έλαβε επίσης πληροφορίες ότι βράχοι και στάχτη έχουν προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και εκκένωσαν ένα γειτονικό νοσοκομείο.

Οι αρχές έκλεισαν το αεροδρόμιο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μανάντο εξαιτίας της στάχτης από την έκρηξη.

Η αεροπορική εταιρεία Air Asia ματαίωσε πτήσεις σε εννέα αεροδρόμια στην Ανατολική Μαλαισία και το Μπρουνέι αφού οι αεροπορικές αρχές προειδοποίησαν για απειλή για την ασφάλεια.

Οι αρχές απέκλεισαν μια περιοχή έξι χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο και απομάκρυναν 11.000 κατοίκους, από το γειτονικό νησί Ταγκουλανντάνγκ, δήλωσε ο Αμπντούλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Το Ρουάνγκ έχει ύψος 725 μέτρα και έχει εκραγεί πολλές φορές στο παρελθόν, προκαλώντας τσουνάμι και θανάτους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...