370
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου | Alexandros Michailidis / SOOC

Η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2016, 10:26
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η πρόταση της Αθήνας προς τους δανειστές για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2016, 10:26

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Είναι προφανές ότι η αξιολόγηση δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, ενώ με πρόσχημα την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, οι συζητήσεις διακόπτονται και όλοι οι μετέχοντες μεταβαίνουν στην Ουάσιγκτον για να πάρουν μέρος σε μια σειρά από διευρυμένες συζητήσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν παρασκηνιακές διεργασίες για το ελληνικό ζήτημα που ενδιαφέρει τόσο την Αθήνα όσο και τους δανειστές της, με το Ταμείο να έχει το προνόμιο να κινεί το τελευταίο διάστημα πολλά από τα νήματα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει από τους διεθνείς δανειστές της να κλειδώσουν το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της και έτσι μέσω του σταθερού επιτοκίου που θα έχει, να μπορέσει να καταστήσει πιο εύχρηστο το «βουνό» χρέους της.

Τα πάντα αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΔΝΤ. Η Αθήνα αναμένεται να ζητήσει από τους δανειστές της να μην ξεπερνάει το 15% επί του ΑΕΠ το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Από αυτό το ποσοστό το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και τόκων, και το υπόλοιπο 7% σε αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.

Οπως προσθέτει το Reuters, το σκεπτικό είναι πως μία τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει σαν «εγγύηση» ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αθήνα θα επιδιώξει να σταθεροποιήσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα δάνεια από τις χώρες της Ε.Ε., ώστε να έχει ένα «μαξιλάρι» σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγές εξοικειωμένες με τις σκέψεις της Αθήνας, μετέφεραν στο Reuters, ότι η βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καθορίσει το παρόν κυμαινόμενο επιτόκιο στα δάνεια διάσωσης της ΕΕ, προκειμένου να έχει ένα «μαξιλάρι» σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει, κάποια στιγμή στο μέλλον, να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Μια άλλη πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνει στο πρακτορείο: «Με τον τρόπο αυτό θα κλειδώσει η Αθήνα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της για τα επόμενα χρόνια και θα δώσει στους επενδυτές μια σαφή εικόνα για το πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανά η Ελλάδα κάθε χρόνο».

Για να καταλήξει: «Θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της δίχως ανατροπές».

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...