219
|

Η Μέρκελ στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 22:27

Η Μέρκελ στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2018, 22:27

Σε πρώτη ανάγνωση θα είναι μια επίσκεψη για να υπογραμμίσει την ανεξάρτητη πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια —έτσι, άλλωστε, θέλουν να λένε στο Βερολίνο, ότι το 3ο Μνημόνιο πέτυχε, ασχέτως αν η Ελλάδα έχει αναιμική ανάπτυξη και αδυνατεί να βγει στις αγορές. Η Ανγκελα Μέρκελ, λοιπόν, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα τον Ιανουάριο, σχεδόν πέντε χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή της στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αυτή τη φορά δεν θα την υποδεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας στις 10 Ιανουαρίου 2019, όπως ανέφερε η «Καθημερινή της Κυριακής», η οποία επικαλέστηκε πηγές από το Βερολίνο. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου σκοπό έχει να δοθεί ένα θετικό μήνυμα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Ωστόσο, εφόσον η επίσκεψη όντως πραγματοποιηθεί στις 10-11 Ιανουαρίου, έχει και μια δεύτερη ανάγνωση —άλλωστε είναι γνωστό ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μάλλον ανέκδοτο.

Οπως αναφέρεται σε άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής» (23/12), η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη της Μέρκελ δεν είναι τυχαία, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την κυβέρνηση Ζάεφ να έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στην ΠΓΔΜ περί τα μέσα Ιανουαρίου ενώ μέχρι το Μάρτιο θα φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...