291
Ενα μικρό βήμα για τους δυο ηγέτες, αλλά ίσως ένα μεγάλο βήμα για την ιστορική συμφιλίωση ανάμεσα στα δυο κράτη | Reuters

Η ιστορική στιγμή που ο Τραμπ πατάει στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 10:55
Ενα μικρό βήμα για τους δυο ηγέτες, αλλά ίσως ένα μεγάλο βήμα για την ιστορική συμφιλίωση ανάμεσα στα δυο κράτη
|Reuters

Η ιστορική στιγμή που ο Τραμπ πατάει στη Βόρεια Κορέα

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 10:55

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέσχισε το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) τη γραμμή που χωρίζει την Νότια από τη Βόρεια Κορέα για να κάνει μερικά ιστορικά βήματα μαζί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην χώρα του δεύτερου.

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε σε βορειοκορεατικό έδαφος διέσχισε τα σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η ιστορική ανακωχή του 1953.

Νωρίτερα οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία στα σύνορα ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, στην λεγόμενη Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ).

Στη συνέχεια και οι δύο ηγέτες πέρασαν στη Νότια Κορέα, όπου τους περίμενε και ο πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζάε Ιν.

Οι δυο ηγέτες στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δυο Κορέες

Λίγο πριν από το ιστορικό αυτό βήμα, ο Κιμ τόνιζε πως δεν περίμενε ποτέ να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο στο συγκεκριμένο σημείο.

Τελικά, ο βορειοκορεάτης ηγέτης αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε από την σύνοδο της G20 της Ιαπωνίας ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, για να του σφίξει το χέρι και να του πει «καλημέρα», την ώρα που η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα λόγω των διαφορών τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και μετά την αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ – Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την είδηση είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας «Θα πάω στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και θα συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ. Χαίρομαι πολύ».

Πάντως η συνάντηση των δυο ανδρών, παρόλο που απέχει πόρρω από το να χαρακτηριστεί «επίσημη», εντούτοις θα μπορούσε να δώσει μία νέα θετική ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...