244
Συνταξιούχοι σε διαδήλωση στο Μπιλμπάο τον Ιανουάριο του 2020 | EPA/Luis Tejido

Η Ισπανία θα πληρώνει εργαζόμενους για να μη βγουν (ακόμη) στη σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 16:11
Συνταξιούχοι σε διαδήλωση στο Μπιλμπάο τον Ιανουάριο του 2020
|EPA/Luis Tejido

Η Ισπανία θα πληρώνει εργαζόμενους για να μη βγουν (ακόμη) στη σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 16:11

Μπροστά στην πίεση που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα της Ισπανίας –όπως εξάλλου συμβαίνει λίγο ως πολύ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης– η Μαδρίτη σκέφτεται να δοκιμάσει την παροχή χρηματικών κινήτρων στους εργαζόμενους, ώστε να αναβάλουν για ένα διάστημα τη συνταξιοδότησή τους.

Η ισπανική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι Times, σχεδιάζει να αυξήσει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης από τα 64,6 χρόνια, όπως είναι σήμερα, στα 65 ή 66 χρόνια, ανάλογα με το επάγγελμα.

Μία από τις ιδέες είναι η καταβολή έως και 12.000 ευρώ ετησίως για την αναβολή της συνταξιοδότησης.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Ποδέμος, οι οποίες αποσκοπούν στην ακύρωση μεγάλου μέρους των αλλαγών που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του Λαϊκού Κόμματος, η οποία είχε καταργήσει την αναπροσαρμογή των συντάξεων βάσει του πληθωρισμού, ενώ από το 2013 πάγωσε τις συντάξεις.

Δεν έχουν γίνει για την ώρα συζητήσεις με τα συνδικάτα, ούτε έχει εγκριθεί το σχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα θα ισχύσουν από το 2022.

Η σύνταξη από το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ισπανία είναι μία από τις πιο γενναιόδωρες στην Ευρώπη, ως ποσοστό των αποδοχών του εργαζόμενου. Η χώρα δαπανά περίπου το 12% του ΑΕΠ ετησίως στις συντάξεις, ενώ το ασφαλιστικό της σύστημα είχε έλλειμμα που έφτασε τα 20 δισ. ευρώ ή 1,8% του ΑΕΠ.

Για να γίνει και να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις, κάτι που αποτελεί και αίτημα της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...