534
O Στίβεν Μνούτσιν ανησυχεί και δεν διστάζει να το δείξει | REUTERS/Joshua Roberts

Γουόλ Στριτ: Εκτακτες συσκέψεις Μνούτσιν με τους έξι μεγάλους τραπεζίτες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 16:49
O Στίβεν Μνούτσιν ανησυχεί και δεν διστάζει να το δείξει
|REUTERS/Joshua Roberts

Γουόλ Στριτ: Εκτακτες συσκέψεις Μνούτσιν με τους έξι μεγάλους τραπεζίτες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2018, 16:49

Με την Γουόλ Στριτ στο χείλος της bear market και τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε μερική παράλυση, ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, θέλησε να καθησυχάσει τους επενδυτές με την ελπίδα να αποτραπεί μία ακόμη «αιματηρή» συνεδρίαση πριν από το τέλος του έτους.

Ενεργώντας προληπτικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε στις 23 Δεκεμβρίου τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους διευθύνοντες συμβούλους των Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo (έξι εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας),  προκειμένου να αποτρέψει ένα ακόμη πλήγμα στην αγορά της Νέας Υόρκης με το άνοιγμα της Δευτέρας.

Όπως έκανε γνωστό, κατά τις συνομιλίες της Κυριακής οι έξι τραπεζίτες τον διαβεβαίωσαν για την επάρκεια ρευστότητος για καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγορές.

«Οι CEOs επιβεβαίωσαν πως έχουν άφθονη ρευστότητα διαθέσιμη για δανεισμό», τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας πως ο κ. Μνούτσιν «επιβεβαίωσε επίσης πως δεν έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τις εκκαθαρίσεις ή τα περιθώρια και πως οι αγορές συνεχίζουν να λειτουργούν σωστά».

Οι φόβοι για Fed

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε επίσης να κατευνάσει τις ανησυχίες της αγοράς για το κατά πόσο ο πρόεδρος Τραμπ έχει τη νομική εξουσία να απομακρύνει τον πρόεδρο της Federal Reserve (Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο ίδιος πάντως επιβεβαίωσε ότι σε συνομιλία τους ο Ντόναλντ Τραμπ του εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την πολιτική της Fed:

«Πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της είναι κάτι απολύτως απαίσιο αυτή την περίοδο, ειδικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις να είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο ποτέ δεν άφησα να εννοηθεί ότι πρόκειται να απολυθεί ο Τζερόμ Πάουελ ούτε πιστεύω ότι έχω δικαίωμα να κάνω κάτι τέτοιο», φέρεται να του είπε ο αμερικανός πρόεδρος με την επενδυτική κοινότητα πάντως έντονα ανήσυχη για το ενδεχόμενο μίας ακόμη έκπληξης από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρόκειται για προληπτική κίνηση», δήλωσε στο CNN πηγή κοντά στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενη στις επικοινωνίες με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων τραπεζών.

O Mνούτσιν «στέλνει το σωστό μήνυμα στην αγορά, έτσι ώστε να μπορούν να υπολογίσουν την πραγματική εικόνα. Δεν χρειάζεται να περιμένει μέχρι να συμβεί κάτι και μετά να τους καθησυχάσει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Γουόλ Στριτ ολοκλήρωσε μια άσχημη εβδομάδα την Παρασκευή (21/12) και έθεσε τον Δεκέμβριο του 2018 σε τροχιά για να αποτελέσει τον χειρότερο μήνα από την οικονομική κρίση του 2008.

Στις τελευταίες επαφές του ο Μνούτσιν επιχείρησε να μεταδώσει τη δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ παρά τις πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά.

«Η μεταβλητότητα της αγοράς δεν αλλάζει τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι επικοινωνίες του Μνούτσιν με τους τραπεζίτες ήρθαν εν μέσω της μερικής αναστολής λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, που ξεκίνησε το Σάββατο, μετά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε το Κογκρέσο αναφορικά με την απαίτηση του Τραμπ για περισσότερα κεφάλαια για την κατασκευή του τείχους στο Μεξικό.

Το υπουργείο γνωστοποίησε τέλος ότι ο Μνούτσιν θα είχε εντός της ημέρας (Δευτέρα) τηλεφωνική επικοινωνία με την Ομάδα Εργασίας για τις Χρηματαγορές, αποκαλούμενη (κινηματογραφικά) και ως  Plunge Protection Team.

Η εν λόγω ομάδα εργασίας ιδρύθηκε το 1987, μετά το τότε κραχ (είχε συνεδριάσει και το 2009 μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης). Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βασικά στελέχη του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος,  εκπροσώπους από τη Fed, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και την Επιτροπή Συναλλαγών Εμπορευμάτων (CFTC).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...