431
|

«Γιατρέ μου να καθυστερήσουμε τον τοκετό – έχουμε και ένα επίδομα!»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 14:16

«Γιατρέ μου να καθυστερήσουμε τον τοκετό – έχουμε και ένα επίδομα!»

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2019, 14:16

Ηταν βέβαιο πως θα γινόταν και τώρα λαμβάνει διαστάσεις «μαζικού αιτήματος». Ο λόγος για τις ετοιμόγεννες που η μία μετά την άλλη, απευθύνονται στον γιατρό τους, ζητώντας του να καθυστερήσει τον τοκετό, ώστε να… «γυρίσει» η χρονιά και να μπορούν έτσι να πάρουν το επίδομα γέννας το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα αρχίσει να καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2020.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 (δείτε το κάτω), τα αιτήματα πολλαπλασιάστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά και τις τελικές ανακοινώσεις από την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και την οριστικοποίηση του τρόπου καταβολής του επιδόματος.

Οι λεπτομέρειες για την καταβολή του ολοκληρώθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και από το νέο έτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αυτόματη πίστωση ποσού 2.000 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων (όσοι δηλαδή αποκτούν παιδιά από 1/1/2020).

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Εκτός από το επίδομα γέννας, για τη στήριξη των οικογενειών αυξάνεται από την Πρωτοχρονιά το αφορολόγητο για κάθε παιδί, μειώνεται ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, ενώ καταργείται και ο Φόρος Πολυτελείας για τα ΙΧ των πολύτεκνων.

Το επίδομα των 2.000 ευρώ θα καταβάλλεται σε δύο δόσεις, 1.000 ευρώ μόλις γεννηθεί το παιδί και άλλα 1.000 ευρώ μετά από έξι μήνες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσης Πράξεως Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Σε περίπτωση εγγάμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται και από τους δύο συζύγους η υποβολή των κατά τα ανωτέρω φορολογικών δηλώσεων και των αντίστοιχων Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Αν ο δικαιούχος δεν υπείχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω της ιδιότητάς του ως εξαρτώμενου μέλους της οικογένειάς του, υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των γονέων του και η αντίστοιχη προς αυτήν Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.

Αν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβληθεί σε ημερομηνία που προηγείται της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του έτους της γέννησης και εφόσον η δήλωση αυτή δεν έχει ήδη υποβληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται η δήλωση και η βάσει της δήλωσης αυτής εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του προηγούμενου της γέννησης του παιδιού φορολογικού έτους.

Εξαιρούνται της καταβολής του επιδόματος οι γονείς με υψηλά εισοδήματα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα ποιο θα είναι το πλαφόν (οι πληροφορίες ποικίλλουν: από 40.000 έως 70.000 ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...