361
Συγγενείς γυναικών που έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί σε πρόσφατη διαμαρτυρία τους, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων | Reuters

«Γενοκτονία» οι δολοφονίες αυτοχθόνων γυναικών στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 08:58
Συγγενείς γυναικών που έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί σε πρόσφατη διαμαρτυρία τους, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων
|Reuters

«Γενοκτονία» οι δολοφονίες αυτοχθόνων γυναικών στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2019, 08:58

Από 1.000 έως 4.000 γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τις κοινότητες των αυτοχθόνων του Καναδά έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί, μεταξύ 1980-2018, γεγονός που, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε μια ανεξάρτητη αρχή, συνιστά «γενοκτονία του πληθυσμού των αυτοχθόνων».

Η έρευνα που διήρκεσε δυόμισι χρόνια και αναμένεται να δοθεί πλήρως στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα σε ειδική τελετή, διέρρευσε σε καναδικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Εθνικής Έρευνας για Δολοφονίες και Εξαφανίσεις Αυτοχθόνων Γυναικών και Κοριτσιών (RCMP), 1.200 αυτόχθονες γυναίκες στον Καναδά έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί τα τελευταία 40 χρόνια με τις υποθέσεις να παραμένουν ανοικτές λόγω των πράξεων ή των παραλείψεων των επίσημων αστυνομικών Αρχών.

Βέβαια, το τραγικό στην όλη ιστορία είναι πως οι αριθμοί ποικίλλουν: Η ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ότι δολοφονήθηκαν 1.049 αυτόχθονες γυναίκες και άλλες 172 δηλώθηκαν αγνοούμενες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σε μια έκθεση του 2014.

Το 2016, μια εθνική έρευνα για τις δολοφονημένες και αγνοούμενες αυτόχθονες γυναίκες έληξε στον Καναδά, με αξιωματούχους να παραδέχονται ότι το πρόβλημα ξεπερνά την εκτίμηση των 1.200 ατόμων από την εθνική αστυνομία, με τους ακτιβιστές και τους αυτόχθονες να μιλούν για περίπου 4.000 γυναίκες που έχουν πέσει θύματα δολοφονίας ή αγνοούνται για δεκαετίες.

Μέλη των κοινοτήτων των αυτοχθόνων και ακτιβιστές προσπαθούσαν πολλά χρόνια να πείσουν την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών να πραγματοποιήσει έρευνα για τους θανάτους αυτών των ανθρώπων, ωστόσο μόνο η κυβέρνηση του Φιλελεύθερου Κόμματος του Τζάστιν Τριντό προχώρησε στην έρευνα, εξασφαλίζοντας και τους αναγκαίους πόρους.

Η υπουργός Εγχώριων Υπηρεσιών του Καναδά κατηγόρησε πρόσφατα την αστυνομία ότι δεν κατάφερε να διερευνήσει με επιτυχία εκατοντάδες δολοφονίες αυτοχθόνων γυναικών, των οποίων ο θάνατος ταξινομείται εσφαλμένα ως «αυτοκτονία», «τυχαίος θάνατος» ή «φυσική αιτία».

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι το ότι χιλιάδες γυναίκες, κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια καναδική γενοκτονία που διαρκεί μέχρι σήμερα», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Αν και οι συγγραφείς της έκθεσης αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς έναν διεθνώς αποδεκτό ορισμό του όρου γενοκτονία, αναφέρουν ότι οι νομικοί που εξέτασαν τα ευρήματα της έρευνας οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο όντως για γενοκτονία μέσα στη χώρα.

«Τα ευρήματα της εθνικής έρευνας ενισχύουν τον ισχυρισμό μας περί γενοκτονίας, λόγω της βίας που ασκήθηκε σε γυναίκες και κορίτσια και ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα», καταλήγει η έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...