302
Διυλιστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ | REUTERS

Γεμάτες οι αποθήκες, στο ναδίρ οι τιμές: Πώς χτύπησε τη βιομηχανία πετρελαίου ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 16:17
Διυλιστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ
|REUTERS

Γεμάτες οι αποθήκες, στο ναδίρ οι τιμές: Πώς χτύπησε τη βιομηχανία πετρελαίου ο κορονοϊός

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2020, 16:17

Ρωσία και ΗΠΑ θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τη ραγδαία πτώση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι παραγωγοί πετρελαίου θα αναγκαστούν να… πληρώσουν για να ξεφορτωθούν το πετρέλαιο, εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs, καθώς το να κλείσουν τις πηγές και να σταματήσουν την παραγωγή θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

Πλέον, δεν αγοράζει κανείς πετρέλαιο, η παραγωγή συνεχίζεται και έτσι οι αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες παντού. Η χωρητικότητά τους υπολογίζεται στα 1,6 δισ. βαρέλια παγκοσμίως και οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα μέσα του χρόνου, τα βαρέλια θα φτάσουν τα 1,8 δισ.

Οπως γράφει η Telegraph, η κρίση του κορονοϊού μπορεί να αλλάξει για πάντα την βιομηχανία της ενέργειας και τις γεωπολιτικές σταθερές της.

Θα δημιουργηθεί πλεόνασμα ιστορικών διαστάσεων λόγω της κρίσης, προβλέπουν οι αναλυτές, καθώς έχουν σταματήσει τα ταξίδια και το εμπόριο. Η παραγωγή όμως, συνεχίζεται σε πολλά μέρη και οι αποθήκες γεμίζουν.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η ζήτηση από αεροπορικές και αυτοκίνητα -που αντιπροσωπεύουν περίπου 16 εκατ. βαρέλια ημερησίως- μπορεί να μην επανέλθει ποτέ στα πρότερα επίπεδα.

Οι τιμές που πέφτουν συνεχώς έχουν κάνει την μεταφορά του βαρελιού από την παραγωγή στο διυλιστήριο, ακριβότερη από την τιμή του πετρελαίου που περιέχει το βαρέλι.

Τη Δευτέρα, το μπρεντ υποχώρησε έως και τα 21,76 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2002.

Η μη τήρηση μιας άτυπης συμφωνίας για την παραγωγή και τις τιμές του πετρελαίου μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, από την πλευρά της δεύτερης, εδώ και έναν μήνα, έχει προκαλέσει αύξηση της παραγωγής, τη στιγμή ακριβώς που δεν υπάρχει τρόπος να διοχετευθεί όλο αυτό το πετρέλαιο. Παράλληλα, ήρθε και ο κορονοϊός…

Εκτός από τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης που πέφτουν, οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τους εργαζόμενους. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ένα εκατ. άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους στη βιομηχανία της ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...