537
H παρουσία της Frontex στην οριογραμμή ενοχλεί εξού και οι επιθετικές κινήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής | Reuters

Frontex σε Κομισιόν: Οι Τούρκοι δεν σέβονται κανένα πρωτόκολλο φύλαξης και ναυτικής συμπεριφοράς

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 09:17
H παρουσία της Frontex στην οριογραμμή ενοχλεί εξού και οι επιθετικές κινήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής
|Reuters

Frontex σε Κομισιόν: Οι Τούρκοι δεν σέβονται κανένα πρωτόκολλο φύλαξης και ναυτικής συμπεριφοράς

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 09:17

Επί σειρά ετών η Ελλάδα μιλά και καταγγέλλει τον περίεργο και επικίνδυνο ρόλο της τουρκικής ακτοφυλακής στο Ανατολικό Αιγαίο, με τα επανειλημμένα περιστατικά «συνοδείας» δουλεμπορικών λέμβων με πρόσφυγες και μετανάστες τους οποίου ωθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Εδω και μήνες η τακτική αυτή αντιμετωπίζεται με επιτυχία επί του πεδίου από το Λιμενικό Σώμα, χωρίς να λείπουν οι αντιπαραθέσεις -και οι συγκρούσεις- με τουρκικές ακταιωρούς.

Την τουρκική προκλητικότητα γνώρισε προ εβδομάδων «από πρώτο χέρι» και η Frontex που συνδράμει το Λιμενικό στο δύσκολο έργο της φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και της Ευρώπης.

Το διήμερο 26 και 27 Απριλίου τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που περιπολούσαν ανοικτά της Χίου υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» της Frontex.

Τα περιστατικά χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ σοβαρά» και με επιστολή του ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε επισήμως την Κομισιόν για τους επιχειρησιακούς κινδύνους και γενικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής.

Στην επιστολή αναφέρεται επί λέξει ότι η δράση αυτή της τουρκικής ακτοφυλακής «περιλαμβάνει προσπάθειες να ελέγξει τους μετανάστες που εντοπίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εχθρικές συμπεριφορές στο πλαίσιο αποπειρών να ωθήσει τους μετανάστες αυτούς από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή Λεζερί:

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ορισμένες από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που έλαβαν χώρα εντός της περιοχής δράσης της κοινής επιχείρησης της Frontex «Ποσειδών» στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει υλικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι ελληνικές αρχές μας ανέφεραν –κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον αξιωματικό που συντονίζει την επιχείρηση– ότι στις 26 και 27 Απριλίου 2021, καταγράφηκαν δύο περιστατικά στη θαλάσσια συνοριακή περιοχή στα ανοιχτά της Χίου, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα φινλαδικά και σουηδικά σκάφη που περιπολούσαν την περιοχή που λάμβανε χώρα η κοινή επιχείρηση της Frontex. Το περιστατικό κοντά στο φινλανδικό πλεούμενο έχει επίσης καταγραφεί από το πλήρωμα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα πλάνα διαθέσιμα για περαιτέρω εξέταση.

Οι δράσεις της τουρκικής ακτοφυλακής δεν σέβονται κανένα πρωτόκολλο φύλαξης των ακτών και κανένα κριτήριο ναυτικής συμπεριφοράς. Αυτά τα περιστατικά εγείρουν επανειλημμένα ανησυχίες για την ασφάλεια των σκαφών και των πληρωμάτων που έχουν επιστρατεύσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην κοινή επιχείρηση «Ποσειδών». Το υλικό και έμψυχο δυναμικό της Frontex στην περιοχή πρέπει συνεχώς να αξιολογεί τις καταστάσεις, καθότι η τουρκική ακτοφυλακή ακόμη πραγματοποιεί έναν συνδυασμό δράσεων, που περιλαμβάνει προσπάθειες να ελέγξει τους μετανάστες που εντοπίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εχθρικές συμπεριφορές στο πλαίσιο αποπειρών να ωθήσει τους μετανάστες αυτούς από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα κίνητρα της τουρκικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών πρέπει να εξεταστούν, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική ευαισθησία της περιοχής που λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά, πως οι προαναφερθείσες δράσεις των τουρκικών αρχών και γενικότερα οι γεωπολιτικές εντάσεις στο Αιγαίο θολώνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή δράσης της κοινής επιχείρησης «Ποσειδών» και θέτουν περαιτέρω επιχειρησιακούς κινδύνους και ζητήματα φήμης για την υπηρεσία της Frontex και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που τη στηρίζουν. Ακολουθώντας τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα της Frontex, έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία καταγραφής σοβαρών περιστατικών για τις προαναφερθείσες υποθέσεις.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News