251
O Xουλουσί Ακάρ συνέχισε τις προκλήσεις και σε ιρακινό έδαφος επιθεωρώντας τουρκικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή | AP

Ο Ακάρ διαμαρτύρεται: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μην ανακατεύεστε στα ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 17:27
O Xουλουσί Ακάρ συνέχισε τις προκλήσεις και σε ιρακινό έδαφος επιθεωρώντας τουρκικά στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ την Κυριακή
|AP

Ο Ακάρ διαμαρτύρεται: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μην ανακατεύεστε στα ελληνοτουρκικά

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 17:27

Δεν μπορούσε  κρύψει ενόχλησή του ο τούρκος υπουργός Αμυναης για την εντεινόμενη παρουσία του αμερικανικού παράγοντα στα της Ανατολικής Μεσογείου και σε νέες του δηλώσεις απαίτησε από τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ «να μην ανακατεύονται» στα ελληνοτουρκικά.

Κάτι οι δηλώσεις για τις συμπράξεις της αμερικανικής ακτοφυλακής με το Λιμενικό Σώμα, κάτι η αυξημένη παρουσία μονάδων του αμερικανικού Ναυτικού στο Αιγαίο, σε συνδυασμό και με τη σαφή θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό (με την απόρριψη της «λύσης» των δύο κρατών που προσπαθεί να επιβάλλει η Αγκυρα) και ο Χουλουσί Ακάρ δεν άντεξε: «Δυστυχώς», είπε, «από την πλευρά της Ελλάδας συνεχώς υπάρχουν προκλήσεις, κλιμάκωση των κρίσεων, ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο και ρητορική απειλών. Εμείς από την άλλη πλευρά δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, υπό κανένα τρόπο, όσες προβοκάτσιες κι αν θέλετε να κάνετε και όσες NAVTEX και αν δημοσιεύσετε.

»Εμείς υποστηρίζουμε τον διάλογο, αυτό είναι το σημαντικό. Αλλά αν απέναντι στον διάλογο, στα δίκαια και τα δικαιώματά μας υπάρχει μία αδιαφορία και υπάρχει μία επίθεση απέναντι σε αυτά, τότε επιθυμούμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε άκρως αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε (…)

»Στις τρίτες χώρες τους λέμε πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να συζητούνται ως προβλήματα με την Ευρώπη, με την ΕΕ και με την Αμερική».

Στο ίδιο πλαίσιο ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, χαρακτηρίζοντας μάταιες τις προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...