860
Οι προκλήσεις των τουρκικών ακταιωρών λαμβάνουν τις πρέπουσες απαντήσεις επί του πεδίου, διαβεβαιώνουν με νόημα στελέχη του ΛΣ που υπηρετούν στην οριογραμμή | YouTube

Τουρκικές «αγριάδες» κατά περιπολικών της Frontex στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 20:03
Οι προκλήσεις των τουρκικών ακταιωρών λαμβάνουν τις πρέπουσες απαντήσεις επί του πεδίου, διαβεβαιώνουν με νόημα στελέχη του ΛΣ που υπηρετούν στην οριογραμμή
|YouTube

Τουρκικές «αγριάδες» κατά περιπολικών της Frontex στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2021, 20:03

Επικίνδυνα επεισόδια από τουρκικές ακταιωρούς σε βάρος σκαφών της Frontex σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου ανοικτά της Χίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Καθημερινής», τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» της Frontex.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών χαρακτήρισαν τα δύο συμβάντα «πολύ σοβαρά», ενώ ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του για τις εξελίξεις τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

Το πρώτο επεισόδιο εκτυλίχθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου. Tουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλανδικό σκάφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκαν υπόψη της «Καθημερινής», στη διάρκεια του επεισοδίου το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό πλοιάριο είχε αναμμένα φώτα και βρισκόταν σχεδόν ακίνητο.

Σε επίσημη αναφορά του, αρμόδιος φινλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ επικίνδυνο», τονίζοντας ότι παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς. Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», ότι το περιστατικό κατεγράφη από κάμερα που λειτουργούσε στο σκάφος και αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία έρευνας από τον Frontex.

Το δεύτερο συμβάν εκτυλίχθηκε μερικές ώρες αργότερα στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα, το πρωί της 27ης Απριλίου, τουρκική ακταιωρός μπήκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και κινήθηκε απειλητικά κατά περιπολικού σκάφους της ακτοφυλακής της Σουηδίας, που περιπολούσε στην περιοχή υπό την αιγίδα της Frontex. Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε εγκαίρως την κίνηση του τουρκικού σκάφους και πραγματοποιώντας ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Τα στελέχη του ελληνικού Λιμενικού, που υπήρξαν μάρτυρες των δύο «θερμών» επεισοδίων, ενημέρωσαν άμεσα τη διοίκηση του Frontex, ενώ και τα πληρώματα των δύο κοινοτικών μέσων συνέταξαν τις σχετικές αναφορές.

Με τη σειρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. – τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή την οποία επικαλείται ο υπογράφων το ρεπορτάζ, Γιάννης Σουλιώτης, ο κ. Λεζερί αναφέρει ότι τα τελευταία γεγονότα εγείρουν ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Οπως έκανε γνωστό ευρωπαίος αξιωματούχος, για το περιστατικό διετάχθη έρευνα από τα αρμόδια όργανα του Frontex (Serious Incident Reporting) και μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Παρασκευή.

Καθημερινότητα οι «ναυμαχίες»

Το τελευταίο δεκαήμερο, τέτοιου είδους περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινότητα για τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα-νύχτα στο ανατολικό Αιγαίο, σε Μυτιλήνη και Χίο.

Οι καλές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις γιορτές του Πάσχα θεωρήθηκαν από τους τούρκους δουλέμπορους και την ακτοφυλακή της γείτονος ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να περάσουν απέναντι βάρκες με μετανάστες (κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Σομαλία). Η παρουσία όμως του Λιμενικού -με τη συνδρομή και της Frontex- ήταν πυκνή στην οριογραμμή (κυρίως τις νυχτερινές ώρες) με αποτέλεσμα τα τουρκικά σχέδια να αποτύχουν για μία ακόμη φορά.

Κατά την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος δεν έλειψαν οι μικροσυγκρούσεις με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά σκάφη, χωρίς ωστόσο οι αντιπαραθέσεις αυτές να πάρουν διαστάσεις.

Οι έμπειροι χειριστές των σκαφών του Λιμενικού Σώματος γνωρίζουν καλά πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: τα τουρκικά σχέδια άσκησης πίεσης μέσω του Μεταναστευτικού αποτυγχάνουν ξανά και ξανά.

Το θράσος βέβαια στην Αγκυρα περισσεύει και ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP και στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, βγήκε να κατηγορήσει για πολλοστή φορά Frontex και Ελλάδα, επειδή βάζουν εμπόδια στην αθρόα παράνομη μετανάστευση από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Ο Τσελίκ κατηγόρησε ανοικτά την Frontex ότι έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε… «νεκροταφείο», λέγοντας:

«Για αυτή την υπηρεσία, την FRONTEX, που εργάζεται εξ ονόματος της ΕΕ, έχουμε θέσει επανειλημμένα το πώς απωθεί τις βάρκες των μεταναστών, το πώς κατέστησε τη Μεσόγειο ένα νεκροταφείο της Δημοκρατίας όπως και το κατά πόσο είναι υπεύθυνη για τους θανάτους σε Μεσόγειο και Αιγαίο (…) Σχετικά με τις επαναπροωθήσεις που κάνουν, εμείς και το υπουργείο Εσωτερικών μας έχουμε κάνει πολλές δηλώσεις και κοινοποιήσαμε πολλές φωτογραφίες».

«Ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πολλές φορές κατά τις συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες, τους είπε ότι αυτές οι επαναπροωθήσεις είναι μία απάνθρωπη στάση, καλώντας τους να πάρουν μία ισχυρή θέση απέναντι σε αυτά που κάνει η Ελλάδα και η FRONTEX. Αλλά παρά τις απάνθρωπες αυτές εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου, κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες είπαν στον πρόεδρο μας πως “εμείς δεν είμαστε ενήμεροι για αυτό” (…) Και αν και ο κύριος πρόεδρος μας είπε πως “εμείς θα σας στείλουμε πάλι τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα”, δυστυχώς κανείς ηγέτης δεν εμφανίστηκε να πάρει μία ισχυρή ενάντια θέση και έτσι αυτές οι επαναπροωθήσεις και έτσι αυτές οι δραστηριότητες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το θάνατο, στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου συνεχίζονται», δήλωσε προκλητικά ο Τσελίκ που όπως ήταν επόμενο, δεν είπε λέξη για τη δράση των τουρκικών ακταιωρών στο ανατολικό Αιγαίο που οδηγούν στην κυριολεξία βάρκες με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ούτε βέβαια για την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί πίσω αλλοδαπούς για τους οποίους έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα πως δεν δικαιούνται ασύλου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News