330
Κάτοικοι ενός χωριού στην κεντρική Μοζαμβίκη περπατούν μέσα στη λάσπη, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι | EPA

Φόβοι για 1.000 νεκρούς σε Μοζαμβίκη-Ζιμπάμπουε από κυκλώνα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 17:06
Κάτοικοι ενός χωριού στην κεντρική Μοζαμβίκη περπατούν μέσα στη λάσπη, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι
|EPA

Φόβοι για 1.000 νεκρούς σε Μοζαμβίκη-Ζιμπάμπουε από κυκλώνα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 17:06

Στους 162 ανέρχονται επισήμως οι νεκροί στη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Ιντάι που σάρωσε τις δύο χώρες, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ομως, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Φιλίπε Νιούσι, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι υπάρχουν φόβοι πως οι νεκροί θα ανέλθουν στους 1.000.

Ο κυκλώνας παρέσυρε δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία και τουλάχιστον ένα φράγμα, ενώ εξαφάνισε το 90% της Μπέιρα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Μοζαμβίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση τη Δευτέρα, της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Ιντάι πέρασε από το κέντρο της Μοζαμβίκης την Πέμπτη το βράδυ, προτού συνεχίσει την καταστροφική του πορεία στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση που έκανε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στηριζόμενο στα στοιχεία επίσημων πηγών, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη, οι 55 μόνον στην πόλη-λιμάνι Μπέιρα και 89 στη Ζιμπάμπουε, όπου τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 127 νεκρούς και στις δύο χώρες.

Στη Ζιμπάμπουε, όπου οι 86 από τους 89 νεκρούς της έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονται σε μία μόνο περιοχή στο ανατολικό της τμήμα, «έχουμε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός πολέμου σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο υπουργός που ασκεί προσωρινά καθήκοντα υπουργού Αμυνας Πέρανς Σίρι.

Την ίδια ώρα στη Μοζαμβίκη, η έκταση των ζημιών στην Μπέιρα, μια πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων «είναι τεράστια και τρομακτική», αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Το 90% της Μπέιρα και των περιχώρων της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν (…) Η κατάσταση είναι τρομερή», επισήμανε επίσης ο Τζέιμι Λεσιέρ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Μας λένε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη εκτός της πόλης. Χθες, Κυριακή, ένα μεγάλο φράγμα υποχώρησε και αποκλείστηκε ο τελευταίος δρόμος ο οποίος προσέφερε πρόσβαση στην πόλη», διευκρίνισε.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε εξάλλου ότι ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί λόγω της έκτασης των ζημιών, ενώ στην περιοχή αναμένονται ακόμη ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News