306
Γυναίκες οπαδοί του τούρκου προέδρου στην προεκλογική του συγκέντρωση, όπου προβλήθηκε το βίντεο του μακελάρη | REUTERS

Οργή στη Νέα Ζηλανδία για την προβολή του βίντεο του μακελάρη από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 13:16
Γυναίκες οπαδοί του τούρκου προέδρου στην προεκλογική του συγκέντρωση, όπου προβλήθηκε το βίντεο του μακελάρη
|REUTERS

Οργή στη Νέα Ζηλανδία για την προβολή του βίντεο του μακελάρη από τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2019, 13:16

Την οργή της Νέας Ζηλανδίας προκάλεσε η προβολή του βίντεο από τη σφαγή στο Κράιστσερτς, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεκλογική του συγκέντρωση, την Κυριακή στην Αττάλεια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός προέβαλε αποσπάσματα από το βίντεο, που μετέδωσε απευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μακελάρης, στη προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί τη σφαγή 50 ανθρώπων από τον Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη του Κράιστσερτς.

Η προβολή φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, τη στιγμή μάλιστα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπλοκάρει 1,5 εκατ. βίντεο από τις ιστοσελίδες τους.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, άμεσα ήρθε σε επαφή με τούρκους αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Γουίνστον Πίτερς, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για την προβολή του βίντεο.

Μιλώντας με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Πίτερς τόνισε ότι, «οτιδήποτε αυτής της φύσης που διαστρεβλώνει την εικόνα της χώρας μας, και μάλιστα από κάποιον που δεν είναι νεοζηλανδός πολίτης, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον και την ασφάλεια του λαού της Νέας Ζηλανδίας και των ανθρώπων μας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι εντελώς άδικο».

Ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών, Γουίνστον Πίτερς, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον τούρκο αντιπρόεδρο και στον τούρκο ομολόγό του – EPA

Στο μεταξύ, κατηγορίες απήγγειλε τη Δευτέρα, δικαστήριο του Κράιστσερτς σε έναν 18χρονο, επειδή ακριβώς αναμετέδωσε το βίντεο της σφαγής.

Η Δικαιοσύνη δεν έδωσε άδεια για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του 18χρονου στον οποίο απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες επειδή δημοσίευσε στο Διαδίκτυο φωτογραφία του τεμένους Αλ Νουρ της Κράιστσερτς με την αναφορά «στόχος επετεύχθη» και για υποκίνηση της βίας. Για κάθε κατηγορία από αυτές μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Ο δικαστής αρνήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο νεαρός, ο οποίος θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 8 Απριλίου, που θα εμφανιστεί ξανά στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...