1029
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο Ερντογάν | ΥοuΤube / Αnadolu

Ερντογάν: Σκληρή γραμμή για Κυπριακό – περιμένει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στον διάλογο με την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 17:07
Ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο Ερντογάν
|ΥοuΤube / Αnadolu

Ερντογάν: Σκληρή γραμμή για Κυπριακό – περιμένει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στον διάλογο με την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 17:07

Ο πρέσβης Θεόδωρος Μπιζάκης αναλαμβάνει, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα, την προετοιμασία της «κλειδωμένης» πια για τον Μάιο, επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ο προγραμματισμός της επίσκεψης βρέθηκε άλλωστε και στην ατζέντα της συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον τούρκο ομόλογό της, πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ, την Τρίτη στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, υπενθυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα,  επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αγκυρα, κατόπιν πρόσκλησης του τούρκου προέδρου.

«Οι εργασίες για τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο συνεχίζονται. Πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, προβλέπεται μια σειρά άλλων επισκέψεων, οι οποίες θα χρησιμεύσουν και ως προετοιμασία για την επίσκεψη» ανέφερε ο κ. Κετσελί.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία προβλέπεται η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών, ενώ γενικότερα όπως επεσήμανε, παρατηρείται μια αυξανόμενη δυναμική στις επαφές και τις επισκέψεις με την Ελλάδα από τις αρχές του 2023.

Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης στις 15 Απριλίου στην Αγκυρα μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και του τούρκου ομολόγου του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, για την εφαρμογή ενός σχεδίου από κοινού δράσης με θετική ατζέντα για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος επιβεβαίωσε τέλος ότι η επόμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Απριλίου.

Οσον αφορά τη συνάντηση της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με τον πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Οντζού Κετσελί, δήλωσε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Επικαλούμενο τον εκπρόσωπο, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως ο προγραμματισμός επαφών και επισκέψεων υψηλού επιπέδου, θέματα που αφορούν στο Αιγαίο, η κατάσταση των μειονοτήτων, οι προξενικές σχέσεις, η παράνομη μετανάστευση και η συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αμοιβαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η συνεργασία για υποστήριξη αμοιβαία των υποψηφιοτήτων της κάθε χώρας σε διεθνείς οργανισμούς.

Επισημάνθηκε δε ότι βάσει της «Διακήρυξης των Αθηνών» που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, θα πρέπει να αποφεύγονται λόγοι και ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση.

Ο κ. Κετσελί δήλωσε ότι συζητήθηκε επίσης η θετική ατζέντα, όπως η πορεία των προετοιμασιών για την εφαρμογή της χορήγησης βίζας για τουριστικές επισκέψεις τούρκων πολιτών σε δέκα ελληνικά νησιά.

Διαπιστευτήρια

Την Τρίτη ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα, Θεόδωρος Μπιζάκης, υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπι Ταγίπ Ερντογάν και ακολούθως  συμμετείχε με άλλους διπλωμάτες σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή τον ιερό για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανίου.

Τα διαπιστευτήρια του υπέβαλε στον Ερντογάν ο Έλληνας πρεσβευτής

Ποιος είναι ο επικεφαλής της πρεσβείας στην Αγκυρα

Ο πρέσβης Μπιζάκης υπηρετεί στην τουρκική πρωτεύουσα από τις 12 Δεκεμβρίου, προερχόμενος από τη θέση επιτετραμμένου στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ο Θεόδωρος Μπιζάκης γεννήθηκε στο 1968 στη Βέροια και εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα το 1994, έπειτα από σπουδές στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Université Libre de Bruxelles- Institut d’ Études Européennes.

Εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, υπηρέτησε στο παρελθόν στη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, τη Λευκωσία και το ΝΑΤΟ.

Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και Ισπανικά.

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Στην ομιλία του στο δείπνο ιφτάρ, ο τούρκος πρόεδρος δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα Ελληνοτουρκικά και την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα, κράτησε ωστόσο τη γνωστή σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, αξιώνοντας εκ νέου «αναγνώριση της κυριαρχίας και της οντότητας» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

«Ελπίζουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εδώ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και την κυρίαρχη ισότητά της», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εκτενή αναφορά έκανε εξάλλου, στον πόλεμο στη Γάζα, καταγγέλλοντας  το Ισραήλ ότι δεν ακούει κανέναν και συνεχίζει τα εγκλήματα πολέμου. «Με λύπη μου εκφράζω ότι είναι οι αμφίσημες πολιτικές εκείνων που παρέχουν άνευ όρων στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ που δίνουν αυτό το θάρρος στον Νετανιάχου και τους συνεργούς του», είπε ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αποστολών στην ‘Αγκυρα.

Και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας χώρας στη Γάζα:

«Ολοι έχουν πλέον επίγνωση του γεγονότος ότι χωρίς μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, η διαρκής ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ούτε στην περιοχή μας, ούτε στον κόσμο. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη βάση των συνόρων του 1967. Όλοι μας οφείλουμε ένα χρέος στα δολοφονημένα παιδιά των Παλαιστινίων. Αυτό το χρέος μπορεί να εξοφληθεί μόνο με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Αναφερόμενος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, εξέφρασε την υποστήριξη της Αγκυρας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, «αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα ειρηνευτικά σχέδια που αποκλείουν τη Ρωσία, δεν θα φέρουν αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος Ερντογάν επισήμανε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι γείτονας με τις δύο χώρες στη Μαύρη Θάλασσα και για τον λόγο αυτό διατηρεί ζωντανό τον διάλογο μαζί τους. «Την Παρασκευή φιλοξενήσαμε στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι. Μετά τις εκλογές θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν. Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα και να διασφαλίσουμε το ασφαλές εμπόριο σιτηρών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα που θα κλιμακώσουν τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα προκαλέσουν την επέκτασή τους στο ΝΑΤΟ, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με τα Βαλκάνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όπως πάντα, είμαστε υποστηρικτές των μέτρων που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη» στην περιοχή, ενώ επεσήμανε ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουμε αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο».

Μόνο καλά λόγια είχε, τέλος,  ο τούρκος πρόεδρος για το ΝΑΤΟ, τονίζοντας  Τουρκία είναι ενεργό και ισχυρό μέλος του για περισσότερα από 70 χρόνια, με τη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ασφάλειάς της. Επανέλαβε δε ότι στρατηγικός στόχος της χώρας του παραμένει η ένταξη στην ΕΕ!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...