388
Ο Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, στις 7 Αυγούστου | EPA/WILL OLIVER / POOL

Νομπελίστας για το Brexit και τον Μπόρις: μας περνάει για ηλίθιους;

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2019, 14:44
Ο Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ 10, στις 7 Αυγούστου
|EPA/WILL OLIVER / POOL

Νομπελίστας για το Brexit και τον Μπόρις: μας περνάει για ηλίθιους;

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2019, 14:44

Εξαλλος έγινε ο νομπελίστας Αντρέ Τζέιμ, όταν άκουσε την Πέμπτη τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει ότι μετά το Brexit, «η χώρα μας θα προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά του κόσμου». «Για ηλίθιους μας περνάει;» διερωτήθηκε ο σερ Τζέιμ.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έκανε ο βρετανός πρωθυπουργός για το νέο σύστημα μετανάστευσης που θα ισχύσει μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο Μπόρις δεσμεύτηκε να διευκολύνει τους «μεγάλους» επιστήμονες, ώστε να εισέρχονται και να λαμβάνουν άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Ο σερ Τζέιμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο άνθρωπος που ανακάλυψε το γραφένιο, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες από πολλές ειδικότητες, είχαν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ειδικά αν επιτευχθεί δίχως συμφωνία, θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στον τομέα των επιστημών.

«Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να μειώσει τα εμπόδια εισόδου για τους επιστήμονες, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τα υπόλοιπα προβλήματα που θα προκύψουν με την άτακτη αποχώρηση», εξηγεί ο ίδιος στους Times του Λονδίνου. «Οι επιστήμονες δεν είναι βλάκες. Ξέρουν ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το χειρότερο».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήδη έχουν αρχίσει να «εξαφανίζονται» από τη χώρα μεγάλα μυαλά, όπως αυτό του καθηγητή σερ Κονσταντίν Νοβοσελόβ, με τον οποίο είχε μοιραστεί το Νομπέλ για την ανακάλυψη του γραφένιου. «Ο Κονσταντίν έχει φύγει από τη Βρετανία από το 2016, οπότε και ανακοινώθηκε η αποχώρηση της από την ΕΕ. Σήμερα βρίσκεται σε μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα της Σιγκαπούρης. Δεν ξέρω αν σας λέει κάτι αυτό…», τονίζει.

Οι απόψεις του αφορούν την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα της χώρας και είναι βέβαιος ότι η κατάσταση θα βλάψει σοβαρά τα συγκριτικά αποτελέσματα που έχει στην έρευνα, σε σχέση με τις ΗΠΑ, που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής της. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι ειδικοί που βρίσκονται χρόνια στη Βρετανία και έχουν κάνει σημαντικές ανακαλύψεις, σε καμία περίπτωση δεν θα έρχονταν στη χώρα, αν ισχύσουν τα όσα έχει περιγράψει ο Μπόρις για το μεταναστευτικό.

Από τη διάσταση της χρηματοδότησης, ο σερ Πολ Νερς, διευθυντής του Ιδρύματος Φράνσις Κρικ (Νομπέλ για την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA), προειδοποιεί ότι τα βρετανικά ιδρύματα θα έχουν πρόβλημα με τη συμμετοχής τους σε διεθνείς συνεργασίες μετά το Brexit. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το δικό του ίδρυμα, του οποίου η χρηματοδότηση είναι κατά 97% από πόρους που προορίζονται για χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...