434
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, πρώην υπουργός Αμυνας, το 2018 | EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Δέκα πρώην υπ. Αμυνας προς Τραμπ: Αφησε τον στρατό έξω από τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 14:24
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, πρώην υπουργός Αμυνας, το 2018
|EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Δέκα πρώην υπ. Αμυνας προς Τραμπ: Αφησε τον στρατό έξω από τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 14:24

Μόνο στο Χόλιγουντ θα μπορούσαν να σκεφτούν πριν λίγα χρόνια, ότι μία ημέρα όλοι οι εν ζωή πρώην υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ θα υπέγραφαν επιστολή στην οποία απευθύνονται στον απερχόμενο πρόεδρο και του λένε κατηγορηματικά ότι έχει χάσει τις εκλογές και ότι το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο.

Επί Ντόναλντ Τραμπ όμως, αποδείχθηκε ότι τίποτα δεν είναι απίθανο, και έτσι έφτασε η ημέρα, που οι 10 αυτοί πρώην υπουργοί, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι, πράγματι έστειλαν μια τέτοια επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στην Washington Post, λίγες ημέρες πριν το Κογκρέσο προχωρήσει στην καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων.

Ηδη, 12 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν δηλώσει ότι δεν θα επικυρώσουν τις ψήφους των εκλεκτόρων, αν δεν συσταθεί επιτροπή που θα εξετάσει το εκλογικό αποτέλεσμα –δεν τους αρκούν οι δεκάδες μηνύσεις της ομάδας Τραμπ, που έχουν απορριφθεί από τα δικαστήρια σε πολλές πολιτείες. Η πρόθεσή τους ισοδυναμεί με πραξικόπημα, σύμφωνα με τους επικριτές τους.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Ντικ Τσέινι, Τζέιμς Μάτις, Μαρκ Εσπερ, Λίον Πανέτα, Ντόναλντ Ράμσφελντ, Γουίλιαμ Κόεν, Τσακ Χέγκελ, Ρόμπερτ Γκέιτς, Γουίλιαμ Πέρι και Αστον Κάρτερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάτις και ο Εσπερ ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση Τραμπ, τους οποίους ο αμερικανός πρόεδρος απέπεμψε, τον Μάτις το 2018 και τον Εσπερ, αμέσως μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οι εκλογές έγιναν. Επανακαταμετρήσεις και έρευνες έγιναν. Οι προσφυγές εκδικάστηκαν και απορρίφθησαν. Οι κυβερνήτες έχουν επικυρώσει τα αποτελέσματα. Οι εκλέκτορες έχουν ψηφίσει. Η ώρα για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων έχει περάσει. Η ώρα για την επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των εκλεκτόρων, όπως αναφέρεται ρητά στο Σύνταγμα, έχει φτάσει», γράφουν οι πρώην υπουργοί.

Η συνεργασία των προέδρων στη διαδικασία της μεταβίβασης εξουσίας είναι απαραίτητη για την επιτυχία της, συνεχίζουν στην επιστολή. «Η μεταβίβαση εξουσίας συχνά συμβαίνει σε περιόδους διεθνούς αβεβαιότητας για την εθνική πολιτική ασφαλείας και στάση των ΗΠΑ. Μπορεί να είναι μία περίοδος που το έθνος είναι ευάλωτο στις δράσεις των εχθρών του και των αντιπάλων του, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Οι υπουργοί τονίζουν επίσης ότι «η χρήση του στρατού για την επίλυση διαφορών γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας μεταφέρει σε μία επικίνδυνη,  παράνομη και αντισυνταγματική περιοχή. Οποιοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε τέτοια προσπάθεια κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές για τις τραγικές επιπτώσεις των πράξεών τους στην δημοκρατία μας».

Τέλος, οι υπουργοί καταλήγουν ζητώντας από το υπουργείο Αμυνας να απέχει από οποιαδήποτε πολιτική πράξη, που θα μπορούσε να βλάψει την μεταβίβαση εξουσίας στη νέα κυβέρνηση. «Τους καλούμε να κάνουν ό,τι έχουν κάνει γενιές Αμερικανών πριν από αυτούς. Αυτή η τελευταία πράξη θα είναι σύμφωνη με τις παραδόσεις, τον επαγγελματισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και την ιστορία της δημοκρατικής μεταβίβασης στη σπουδαία μας χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...