470
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Να μην ισχύει το ψηφιακό πιστοποιητικό για τους 60+ χωρίς 3η δόση

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 13:01
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Δελτίο Τύπου/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Να μην ισχύει το ψηφιακό πιστοποιητικό για τους 60+ χωρίς 3η δόση

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 13:01

Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να επιβληθεί πανευρωπαϊκά η τρίτη δόση του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Στην επιστολή του προς τη γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός προτείνει την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος, για τους άνω των 60 ετών, του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη σχετική πρωτοβουλία ο κ. Μητσοτάκης την είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα στο διάγγελμά του για την πανδημία, όταν είχε ανακοινώσει ότι στη χώρα μας, «το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες –επαναλαμβάνω, επτά μήνες– από την έκδοσή του». Τότε είχε πει ότι θα εισηγηθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. «Ωστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός, «πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν επί του παρόντος μια αναζωπύρωση των λοιμώξεων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι τώρα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα (B.1.617.2) του SARS-CoV-2 και σε φθίνουσα ανοσία από εμβόλια που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στα προγράμματα εμβολιασμού τρίτης δόσης τους», επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν πρέπει να χάνεται χρόνος ώστε να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους από τους πολίτες μας, ειδικά αφού η τρίτη δόση φάνηκε ότι είναι αποτελεσματική (>90%) στην πρόληψη σοβαρών συνεπειών που σχετίζονται με την Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, αλλά και στην προστασία από τη λοίμωξη με συμπτώματα κρατώντας τους πολίτες μας υγιείς εκτός νοσοκομείων».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι προς αντιμετώπιση της τελευταίας αυτής έξαρσης, πολλές χώρες έχουν ήδη εισάγει προγράμματα εμβολιασμού με την τρίτη δόση είτε για όλους τους ενήλικες, είτε όπως η χώρα μας, μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Στο σημείο αυτό αναφέρει πως ανεξαρτήτως αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων, η τρίτη δόση συνίσταται ανεπιφύλακτα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ως εκ τούτου, ο πΠωθυπουργός προτείνει να θεωρείται η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID-19 προϋπόθεση για ασφαλή ταξίδια εντός ΕΕ για τους Ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. «Αυτό θα πρέπει να απεικονίζεται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία η οποία μας επέτρεψε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα ταξίδια από χώρα σε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να απεικονίζεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αφορά στην περίοδο ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού το οποίο η Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει και στις συστάσεις 1475/20 και 912/20 του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News