362
Ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και ενίσχυση της εικόνας του ενόψει των εκλογών του 2022 είναι στους σχεδιασμούς του Εμανουέλ Μακρόν | Christophe Simon/Pool via REUTERS

Επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας με 100 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:15
Ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και ενίσχυση της εικόνας του ενόψει των εκλογών του 2022 είναι στους σχεδιασμούς του Εμανουέλ Μακρόν
|Christophe Simon/Pool via REUTERS

Επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας με 100 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 15:15

Ενα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 100 δισ. ευρώ, για την τόνωση της γαλλικής οικονομίας που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με το βλέμμα σαφώς και προς τις εκλογές του 2022.

Το σχέδιο, που ετοιμαζόταν από τα τέλη της άνοιξης, όπως γράφει ο Monde, αποσκοπεί στην «επανεκκίνηση της Γαλλίας».

Η στόχευση του σχεδίου είναι διπλή: αφενός και σε πρώτο χρόνο, να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως και τα ποσοστά της ανεργίας. Αφετέρου να προετοιμαστεί η γαλλική οικονομία για τις προκλήσεις του μέλλοντος, με ορίζοντα το 2030.

Η γαλλική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το 2021 θα είναι χρονιά ταχείας ανάπτυξης μετά το καταστροφικό 2020, κατά το οποίο η οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 10%. Το σχέδιο προβλέπει ότι στο τέλος του 2022 η οικονομία θα έχει επανέλθει πλήρως στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Οι τρεις μεγάλοι άξονες του σχεδίου είναι η ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας (η οποία θα ενισχυθεί με 34 δισ. ευρώ), η κοινωνική συνοχή (36 δισ.) και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και γενικότερα τα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ζητήματα (30 δισ. ευρώ). Μεγάλο μέρος του ποσού που θα διατεθεί –περί τα 40 δισ. ευρώ– προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία εκταμιεύονται σε βάθος αρκετών ετών.

Ειδικότερα, περί τα 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη της αγοράς εργασίας. Από αυτά, τα 7,6 δισ. θα διατεθούν για την επιδότηση του μισθού, την κατάρτιση παλαιών εργαζομένων και για την πρόσληψη νέων. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσα στο 2021 θα δημιουργηθούν 160.000 νέες θέσεις εργασίας.

Προβλέπονται ακόμη για την ανταγωνιστικότητα περικοπές στους φόρους των επιχειρήσεων, αξίας 10 δισ. ευρώ, ενώ ο τομέας των μεταφορών θα λάβει 11 δισ. ευρώ (από τα οποία 4,7 δισ. για το σιδηροδρομικό δίκτυο). Αλλα 4 δισ,. θα κατευθυνθούν σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις δημόσιων κτιρίων και 2 δισ. για τον ίδιο λόγο σε κατοικίες. Τέλος, 2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη βιομηχανία του υδρογόνου.

Πέρα από τους σχεδιασμούς για την οικονομία, υπάρχει και η πραγματικότητα των εκλογών, οι οποίες απέχουν μόλις 20 μήνες.

Για αυτόν το λόγο, το σχέδιο «βλέπει» πέρα από το στενό χρονικό όριο ολοκλήρωσης. Αυτό ταιριάζει, επισημαίνουν στον Monde «διαδρομιστές» στη γαλλική κυβέρνηση, με τη φιλοσοφία του Μακρόν, ο οποίος δίνει έμφαση στην αλλαγή για τις προκλήσεις των καιρών μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...