582
Ο Μακρόν μιλάει στους δημοσιογράφους φορώντας μάσκα | Reuters

Η Γαλλία φοράει ξανά μάσκες και ο Μακρόν προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 18:51
Ο Μακρόν μιλάει στους δημοσιογράφους φορώντας μάσκα
|Reuters

Η Γαλλία φοράει ξανά μάσκες και ο Μακρόν προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2020, 18:51

Η Γαλλία στα «κόκκινα», ο Μακρόν «στα σκοινιά».

Με την χώρα να καταγράφει την Παρασκευή 7.379 νέα κρούσματα του κορονοϊού – τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί σε διάστημα 24 ωρών μετά την άρση του lockdown, στις 11 Μαΐου – όλοι αναρωτιούνται πλέον: πότε η χώρα θα σπάσει και το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που είχε καταγραφεί στη Γαλλία, δηλαδή τις 7.578 νέες μολύνσεις στις 31 Μαρτίου, στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας;

Ολοι λένε πάντως πως αυτό θα συμβεί σύντομα -και τον Μακρόν τον ζώνουν τα φίδια καθώς η ραγδαία άνοδος στον αριθμό των κρουσμάτων εγείρει την ανησυχία ενός νέου ολικού lockdown.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown και κυρίως ένα εθνικό lockdown», είχε δηλώσει νωρίτερα την Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν επικίνδυνο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Κάνοντας τον απολογισμό όλης της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας σχολίασε ότι στη χώρα παρατηρείται «μια εκπληκτική εξάπλωση του ιού».

Οι Αρχές τώρα αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την εξάπλωση της covid-19 χωρίς να επιβάλουν νέο lockdown.

Εξάλλου την Τρίτη ανοίγουν ξανά τα σχολεία, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο και περισσότερα από 12 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Μέχρι στιγμής πάντως, η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών ή των θανάτων.

Την Παρασκευή το βράδυ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 20 νέους θανάτους από covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 30.596, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας ανέβηκε κατά έξι σε 387.

Οι γαλλικές αρχές τονίζουν ότι τώρα ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πιο νέων ατόμων που εμφανίζουν σπάνια σοβαρά συμπτώματα.

Γι’ αυτό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους επεκτείνεται σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Μετά τη Μασσαλία από τα τέλη Αυγούστου και το Παρίσι, η μάσκα είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους και στο Στρασβούργο, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.

Το μέτρο αυτό αφορά όλους όσοι είναι άνω των 11 ετών και θα τεθεί σε εφαρμογή «έως τις 30 Σεπτεμβρίου το νωρίτερο» στο Στρασβούργο και σε όλες τις κοινότητες του διαμερίσματος του Κάτω Ρήνου.

Από σήμερα το πρωί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο Παρίσι και τα κοντινά του προάστια, με εξαίρεση για όσους κάνουν τζόγκινγκ και τους ποδηλάτες, όπως διευκρίνισε η αστυνομία.

«Η χρήση μάσκας δεν θα απαιτείται» από αυτούς «που κάνουν φυσική άσκηση τρέχοντας πεζή ή ποδηλατώντας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της δημαρχίας του Παρισιού.

Μέχρι τώρα, η υποχρέωση αυτή περιοριζόταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ορισμένες πολυσύχναστες ή τουριστικές συνοικίες του Παρισιού.

Στο Μπορντό η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, ανακοίνωσε η δημαρχία.

Το μέτρο ισχύει ήδη από τα μέσα Αυγούστου στη Μασσαλία, όπου τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 23:00.

Η μη συμμόρφωση προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.

Με μάσκες στα σινεμά καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας

Με μάσκες θα προσέρχονται στις αίθουσες των κινηματογράφων οι γάλλοι σινεφίλ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ.

Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας.

Αντίθετα από άλλες χώρες, η Γαλλία δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στην χωρητικότητα των αιθουσών, αλλά επιτρέπει στους θεατές να κάθονται μόνο σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο.

Τα σινεμά στη χώρα άνοιξαν στις 22 Ιουνίου και από τότε κάθε εβδομάδα περίπου ένα εκατομμύριο θεατές κατά μέσο όρο επισκέπτονται τις αίθουσες.

Ενας αριθμός που μπορεί να ακούγεται μεγάλος, αλλά που δεν παύει να είναι τέσσερις φορές χαμηλότερος από πριν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...