638
Τα επεισόδια γρήγορα γενικεύθηκαν στην περιοχή γύρω από την πλατεία της ΧΑΝΘ | INTIMEnews

Θεσσαλονίκη: Αγριες αποδοκιμασίες και επεισόδια στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 20:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/6/2018, 22:40
Τα επεισόδια γρήγορα γενικεύθηκαν στην περιοχή γύρω από την πλατεία της ΧΑΝΘ
|INTIMEnews

Θεσσαλονίκη: Αγριες αποδοκιμασίες και επεισόδια στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μακεδονικό

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 20:15
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/6/2018, 22:40

Υπό την προστασία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ ξεκίνησε η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της Θεσσαλονίκης «για τα οφέλη της συμφωνίας» των Πρεσπών.

Η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μακεδονικό: Τα οφέλη της συμφωνίας και οι προοπτικές στα Βαλκάνια», ήταν προγραμματισμένη για τις 19.30, αφού όμως πρώτα άλλαξε ο τόπος διεξαγωγής της, από το πολιτιστικό κέντρο Τούμπας, στο συνεδριακό κέντρο στον χώρο της ΔΕΘ,  υπό τον φόβο επεισοδιακών αντιδράσεων από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων ΠΑΟΚ Τούμπας και άλλους φορείς που καλούσαν σε διαμαρτυρία κατά της εκδήλωσης και σε… «θερμή» υπόδοχή για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Η ένταση πάντως δεν αποφεύχθηκε καθώς από νωρίς οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από τη νότια πύλη της ΔΕΘ, απέναντι από τη ΧΑΝΘ. Οι διαδηλωτές φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και του υ πουργού των Εξωτερικών για την συμφωνία με τα Σκόπια, ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο και το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ κάποιοι εξ αυτών κατάφεραν να μπουν στον χώρο από παράπλευρη είσοδο.

Αμεσα επενέβησαν τα ΜΑΤ και οι διαδηλωτές αποχώρησαν χωρίς έκτροπα.

303027303029

Στη συνέχεια όμως, έξω από χώρο της εκδήλωσης, σημειώθηκαν οδομαχίες επί μία και πλέον ώρα μεταξύ μερίδας των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Γρήγορα τα επεισόδια γενικεύθηκαν με πετροπόλεμο και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών, ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

303046303047303049303051

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δέχθηκε φραστική επίθεση από έναν εκ των διαδηλωτών που κατάφερε να τον πλησιάσει.

«Προδώσατε την Μακεδονία» του είπε και τον ρώτησε  αν κοιμάται ήσυχος με τη συνείδησή του, ενώ ο βουλευτής του ζητούσε  να φύγει.

«Παρά τις αντιδράσεις των γνωστών και μη εξαιρετέων τους οποίους τους καθοδηγούν γνωστοί φασίστες της πόλης, εμείς θα συζητήσουμε εδώ με τους πολίτες της πόλης», δήλωσε ο κ. Μηταφίδης και ερωτηθείς ποιους χαρακτηρίζει φασίστες απάντησε πως πρόκειται για «χρυσαυγίτες που αποπειράθηκαν χθες να χτυπήσουν και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη διαμαρτυρία των οπαδών του ΠΑΟΚ, ο κ. Μηταφίδης παρατήρησε ότι «αυτή η παρέα από τη Τούμπα η οποία στράφηκε εναντίον αυτής της εκδήλωσης προσβάλει όχι μόνο την ιστορία του ΠΑΟΚ αλλά και της Τούμπας με τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις».

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις διαμαρτυρίας για την κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Συνδεσμιτών του ΠΑΟΚ που μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Περιμένουμε τη Δευτέρα να τους υποδεχτούμε όπως τους αρμόζει και τους υποσχόμαστε ότι δεν θα λάβει χώρα μία τέτοια εξευτελιστική προπαγανδιστική εκδήλωση στην Τούμπα».

Τελικά, ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης άλλαξε, τα επεισόδια ωστόσο δεν απετράπησαν.

Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Κουμουνδούρου αναφέρεται στα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν θα πάρει άδεια από ακροδεξιές ομάδες για να κάνει πολίτικη εκδήλωση και να συζητήσει για τη συμφωνία, ενώ καλεί τον ΠΑΟΚ να καταδικάσει τα επεισόδια που έγιναν από άτομα τα οποία δηλώνουν οπαδοί του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα ή συλλογικότητα, δεν θα πάρει άδεια από τις κάθε λογής ακροδεξιές και περιθωριακές ομάδες για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για τη συμφωνία με την FYROM ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Τα θλιβερά επεισόδια που συνέβησαν έξω από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν εκφράζουν ούτε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ούτε κανέναν δημοκρατικό πολίτη, ούτε κανέναν υγιή φίλαθλο ομάδας. Περιμένουμε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταδικάσει αυτές τις άθλιες ενέργειες που γίνονται εξ ονόματος συνδέσμου του ιστορικού συλλόγου του ΠΑΟΚ. Περιμένουμε από το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου και από όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν έμπρακτα αποστάσεις από τέτοια νοσηρά φαινόμενα για τη δημοκρατία. Και βέβαια, περιμένουμε από τη ΝΔ να αντιληφθεί ότι η σύμπλευση με τις ακροδεξιές λογικές και το περιθώριο, την καθιστά και την ίδια μέρος του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...