368
Το πανεπιστήμιο Κοτς, ένα από τα κορυφαία της χώρας, που έπεσε και αυτό στην διεθνή κλίμακα αξιολόγησης | Wikipedia

Ελεύθερη πτώση για τα τουρκικά πανεπιστήμια λόγω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 09:25
Το πανεπιστήμιο Κοτς, ένα από τα κορυφαία της χώρας, που έπεσε και αυτό στην διεθνή κλίμακα αξιολόγησης
|Wikipedia

Ελεύθερη πτώση για τα τουρκικά πανεπιστήμια λόγω Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2019, 09:25

Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Τουρκίας σημειώνουν ελεύθερη πτώση στην παγκόσμια κατάταξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μια πτώση που φοιτητές και διδακτικό προσωπικό θεωρούν πως οφείλεται στις πρόσφατες «εκκαθαρίσεις» πανεπιστημιακών που έκανε ο Ερντογάν.

Τα πέντε καλύτερα ιδρύματα της χώρας έχουν χάσει την αίγλη τους, πέφτοντας πολλές θέσεις στον διεθνή πίνακα κατάταξης  που συντάσσεται από την παγκόσμια δεξαμενή σκέψης της ανώτατης εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο λόγω των ανηλεών διώξεων που εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος πριν αλλά και αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Στις αρχές του 2016, περισσότεροι από 2.000 ακαδημαϊκοί συνελήφθησαν επειδή υπέγραψαν ένα αίτημα που ζητούσε τον τερματισμό της βίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ της κυβέρνησης της Άγκυρας και των Κούρδων του PKK.

Άλλοι 4.000 συνελήφθησαν και αποπέμφθηκαν μετά το πραξικόπημα.

Από τότε, πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ ο αριθμός ξένων καθηγητών που αναλαμβάνουν θέσεις στα τουρκικά πανεπιστήμια έχει μειωθεί δραστικά εν μέσω διεθνών εκκλήσεων για «ακαδημαϊκό» μποϊκοτάζ της χώρας.

Άλλωστε, αμέσως μετά το πραξικόπημα, ο Ερντογάν άλλαξε τον νόμο περί διορισμού των πανεπιστημιακών και πλέον, εδώ και δυο χρόνια, αυτοί διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση.

Human Rights Watch: Έκθεση-καταπέλτης

Είχε προηγηθεί, προ μηνών, μια έκθεση-καταπέλτης κατά του τούρκου προέδρου από την διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).

«Τα πανεπιστήμια της Τουρκίας βιώνουν μια περίοδο αυτολογοκρισίας και έλλειψης ακαδημαϊκής ελευθερίας, καθώς εκατοντάδες μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού αντιμετωπίζουν διώξεις και χιλιάδες περισσότεροι έχουν χάσει τη δουλειά τους», ανέφερε η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα πέρσι.

«Η καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης στοχεύει ακαδημαϊκούς και καταστρέφει τα πανεπιστήμια της. Οι ακαδημαϊκοί και οι σπουδαστές πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφράζουν, να διδάσκουν και να διερευνούν αμφιλεγόμενες ή κρίσιμες ιδέες χωρίς να διακινδυνεύουν την απόλυση ή τη φυλάκιση», δήλωσε ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής της Human Rights Watch στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μαζικές εκβιαστικές απολύσεις ακαδημαϊκών χωρίς τη δέουσα διαδικασία, χρησιμοποιώντας αμφίβολους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία ή με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Μαζί αυτές οι δράσεις δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον σεβασμό και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης», τονίζει η HWR στην έκθεσή της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...