418
Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούονται στο κέντρο του Παρισιού | Reuters

Εκτακτα μέτρα και 65.000 αστυνομικοί επί ποδός για τα Kίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 20:36
Αστυνομία και διαδηλωτές συγκρούονται στο κέντρο του Παρισιού
|Reuters

Εκτακτα μέτρα και 65.000 αστυνομικοί επί ποδός για τα Kίτρινα Γιλέκα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 20:36

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης Εντουάρ Φιλίπ έκανε έκκληση προς τα «κίτρινα γιλέκα» να μην έρθουν στο Παρίσι το Σάββατο για να διαδηλώσουν, όχι επειδή τους απαγορεύεται να εκφραστούν, αλλά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες.

«Για να το αντιμετωπίσει αυτό, η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει έκτακτα μέσα που θα προστεθούν στις 65.000 δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη τη Γαλλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον των γερουσιαστών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας» σημείωσε ο Φιλίπ, εκφράζοντας τους φόβους του για εκτεταμένα και βίαια επεισόδια, με το Ελιζέ να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε θα ξεσπάσει νέο κύμα βίας» το Σαββατοκύριακο, σημειώνει το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ότι «χιλιάδες άτομα έρχονται στο Παρίσι για να τα σπάσουν και να δολοφονήσουν».

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ, σε συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης στο Europe1, επανέλαβε για ακόμη μία φορά το αίτημά του για κήρυξη της χώρας σε «προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, ο συντηρητικός ηγέτης, κάλεσε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» να αντιταχθεί σε κάθε μορφή βίας ενόψει των νέων διαδηλώσεων το Σάββατο.

Μουσεία και μαγαζιά κλειστά το Σάββατο

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κάλεσε τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής του Σανζ Ελιζέ να «κλείσουν τις πόρτες (τους) και (να αποκλείσουν) την πρόσβαση» κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο.

Οι έμποροι καλούνται «την ημέρα της διαδήλωσης: να κλείσουν τις πόρτες και τις προσβάσεις, όπως επίσης να ενημερώσουν το προσωπικό τους για τους κινδύνους που θα διατρέχει», επισημαίνεται στις έγγραφες συστάσεις της αστυνομίας προς τους εμπόρους.

Στις συστάσεις δεν διευκρινίζεται εάν το κλείσιμο των καταστημάτων πρέπει να είναι ολικό ή μερικό.

Το μέτρο αφορά αρκετές περιοχές: εκείνη του Σανζ Ελιζέ, «όπως και όλων των γύρω δρόμων», όπως εκείνη του μεγάρου των Ηλυσίων και των λεωφόρων Ματινιόν, Μοντένιε και Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Οι καταστηματάρχες καλούνται επίσης να «προστατεύσουν τα καταστήματά τους έναντι πιθανών καταστροφών εγκαθιστώντας προστατευτικά καλύμματα στις βιτρίνες» και «απομακρύνοντας… τα οχήματα, όπως και κάθε ευάλωτο αντικείμενο».

Την ίδια ώρα, καμιά δεκαριά μουσεία του Παρισιού αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες το Σάββατο, ενώ η Όπερα ακύρωσε τις παραστάσεις της, εν όψει των κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων.

Επτά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι στην Πόλη του Παρισιού θα παραμείνουν κλειστά: μεταξύ αυτών το Πτι-Παλαί, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης του Παρισιού όπως επίσης το μουσείο Cernuschi, το σπίτι του Βίκτορ Ουγκό και οι Κατακόμβες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...