282
Η φάλαινα με τo ύποπτο λουρί γύρω από τον λαιμό της στα νερά του νορβηγικού χωριού Ινγκα | JORGEN REE WIIG/NORWEGIAN DIRECTORATE OF FISHERIES (SEA SYRVEILLANCE SERVICE) HANDOUT/EPA

Είναι κατάσκοπος των Ρώσων η λευκή φάλαινα που εμφανίστηκε στα νορβηγικά νερά;

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 10:26
Η φάλαινα με τo ύποπτο λουρί γύρω από τον λαιμό της στα νερά του νορβηγικού χωριού Ινγκα
|JORGEN REE WIIG/NORWEGIAN DIRECTORATE OF FISHERIES (SEA SYRVEILLANCE SERVICE) HANDOUT/EPA

Είναι κατάσκοπος των Ρώσων η λευκή φάλαινα που εμφανίστηκε στα νορβηγικά νερά;

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2019, 10:26

Μία φάλαινα μπελούγκα εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, φορώντας στον λαιμό ειδική θήκη για κάμερα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να υποπτεύονται ότι είναι εκπαιδευμένη για κατάσκοπος από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Ο καθηγητής της υδροβιολογίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν, ανέφερε ότι το θαλάσσιο θηλαστικό φόραγε μία ειδική ζώνη με μία προσαρμοσμένη θήκη για κάμερα GoPro. Στην ετικέτα της θήκης αναγραφόταν η φράση «Εξοπλισμός από την Αγία Πετρούπολη».

Τη φάλαινα εντόπισαν ψαράδες στο νορβηγικό χωριό Ινγκα, όταν αυτή πλησίασε θαρραλέα τις βάρκες τους -αντί να τις αποφύγει- και προσπάθησε να τραβήξει σκοινιά που κρέμονταν από αυτές. Η συμπεριφορά της έκανε εντύπωση στους ψαράδες και τότε πρόσεξαν την εξάρτυση πάνω στη λευκή φάλαινα.

Ενας ψαράς κατάφερε να της βγάλει τα λουριά.

Η μπελούγκα κολυμπά ανάμεσα στα ψαράδικα των Νορβηγών – JORGEN REE WIIG / NORWEGIAN DIRECTORATE OF FISHERIES (SEA SYRVEILLANCE SERVICE) HANDOUT/EPA

Ο Ρίκαρτσεν επικοινώνησε με συναδέλφους του στη Ρωσία, οι οποίοι του υπέδειξαν τη βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο Μουρμάνσκ, όπου γνωρίζουν ότι εκπαιδεύονται δελφίνια και φάλαινες για αυτό τον σκοπό.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των θηλαστικών για κατασκοπεία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80 στη Σοβιετική Ενωση αλλά εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του ’90. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν όμως, το επανέφερε σε λειτουργία, ανοίγοντας ξανά τρεις βάσεις του ναυτικού στον Αρκτικό Κύκλο. Την αποκάλυψη έκανε ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός το 2017, σύμφωνα με την Guardian.

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι οι φάλαινες και τα δελφίνια έχουν τη δυνατότητα να κατασκοπεύουν τις κινήσεις ξένων πλοίων γιατί διαθέτουν εξαιρετική όραση και μνήμη.

Τοποθεσία με περισσότερες από 100 φάλαινες μπελούγκα, όρκα και δελφίνια στη ρωσική Απω Ανατολή

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...